Názory

Názor: Jak se chce baseball prezentovat?

Původně jsem se nechtěl incidentem na hřišti Tempa v zápase proti Kotlářce nějak zaobírat, ale jak vycházely vyjádření od přímých aktérů, tak mi to nedá a opět přidávám svůj názor.

 

Co se přesně stalo v průběhu sobotního zápasu, jste si mohli přečíst na stránkách ČBA. Chápu, že se něco podobného může stát a v hlavách hráčů vzplanou emoce. Je možné, že rozhodčí opravdu nepředvedl úplně nejlepší výkon (to však nemůžu soudit), ale stále patří do hry. Mrzí mne však, že nervy neudrželi hned dva hráči, kteří patří do kategorie velezkušených a mají být vzorem pro dnešní mládež. to vše před solidní diváckou návštěvou. tohle jsou však stále věci, které se můžou stát. Co se však nemůže stát, tak to jsou další skutečnosti

1. Nedohraný zápas

V nepříliš příznivém počasí si našlo cestu dost diváků, kteří se přišli podívat na pěkný baseballový zápas. Zrovna v době, kdy se baseball snaží získat přízeň diváků. Navíc, když Tempo mělo na soupisce napsaného ještě jednoho hráče. Chápu, že ten z objektívních důvodů nemohl naskočit do utkání, ale to již bylo známo před začátkem zápasu. tudiž neměl být na soupisce.Toto není zrovna profesionální přístup, který se ČBA snaží do Extraligy od nové sezony přinést. O konečném trestu rozhodne disciplinární komise a já věřím, že její rozhodnutí bude zdviženým prstem pro všechny kluby, aby se podobná situace neopakovala.

2. Jak se prezentovat v médiích?

V pražském deníku vyšel rozhovor s Petrem Barochem s titulem "Za porušení pravidla míčem do hlavy? Běžné, říká Baroch". Tak toto hodně bolí. Já chápu, že toto je zrovna nadpis, který přiláká k přečtení i fanoušky, kteří by se jinak o baseball nezajímali. Ale opravdu se chceme takto prezentovat? Zrovna v době, kdy mnozí lidi hledají alternativu k hokeji a fotbalu. V době, kdy mnozí ještě baseball neznají, tak je škoda ukazovat tuto jeho horší stránku. Proč má tedy tatínek, který si přečte tento článek brát svého kluka na zápas? Aby viděl, jak se někdo snaží míčkem zranit protihráče? Vždyť podobné věci může vidět v jiných sportech. Proč si nevzít příklad z amerického fotbalu, který vsadil na to, že se prezentuje jako férový sport, s propracovaným systémem a pěknými akcemi. Odměnou jim je 5000 diváků na finálovém zápase. Já vím, ono je jednodušší se prezentovat bulvárním způsobem. Bojím se však, že tento způsob prezentace baseballu může být spíše kontraproduktivní. Nerad bych, aby si někdo, kdo si poprvé přečte něco o baseballu, udělal mylnou představu, že je to sport, kde se hráči úmyslně zraňují. Na takové články přijde čas později, když budeme mít širokou základnu fanoušků, kteří již baseball znají a rozumí mu.

Psali jsme...  Třebíč čeká na úvod úřadující mistr v televizním utkání!

Závěrem dodávám, že to není kritika nového způsobu mediální prezentace ČBA. Naopak jsem strašně rád, že se věci pohly kupředu a konečně začíná být baseball více vidět. V tom odvádí Jirka Uhlíř a Honza Beneš skvělou práci. Upozorňuji pouze na dvě situace, které tuto jejich práci zbytečně shazují.

Tento článek opět odráží pouze subjektivní názor autora a jeho úkolem je pouze otevřít diskuzi.
Zdroj: http://prazsky.denik.cz/ostatni_region/za-poruseni-pravidla-micem-do-hlavy-bezne-rika-baroch.html

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..