Česko

Greg McCarthy: Cílem musí být dostat se do Major League

Když jsem začínal sledovat český baseball, tak Greg McCarthy působil v Dracích Brno a získal s nimi titul. Jeho poslední vystoupení jsem zaznamenal tři roky na to v dresu Arrows Ostrava. Proto byl pro mě šok, když jsem se dozvěděl, že trénuje prvoligové Domažlice a po zápase s Frýdkem-Místkme jsem mu položil několik otázek.

Greg odehrál si několik zápasů v MLB a nyní působíš v 1. české lize. To musí být pro Tebe obrovský skok.

Ano, je to velký rozdíl. Když jsem do Česka přijel, tak jsem chtěl hlavně pomoct. V Americe jsem sice ukončil kariéru, ale tady jsem odházel jeden zápas a pak jsem se přistihl, že po třech letech stále nadhazuji. Stále tento sport miluji a nyní se snažím hráčům pomáhat, aby se zlepšovali. A také je posunout na další úroveň. Pomáhal jsem jednomu mladému Slovákovi v Brně (Jakub Ižold – pozn. red.), aby se stal prvním slovenským baseballistou, který podepíše profesionální kontrakt. Hodně záleží na oddanosti a zručnosti. Hodně kluků tady má talent a záleží na každím individuálně, kolik této hře obětuje. Čím víc této hře dáš, tím víc ti toho vrátí. Když tomu neobětuješ 100 procent, tak nemůžeš očekávat výsledky.

Do Česka si poprvé přijel v roce 2009. Máš pocit, že se český baseball za tu dobu někam posunul?

Ano, zlepšil se. Češi začínají být více konkurenceschopní v evropském měřítku. Navíc další tři čtyři hráči podepsali profesionální kontrakty. Jenže cílem nesmí být podpis. Cílem musí být dostat se do Major League. Co jsem viděl, tak pro mnoho kluků, kteří podepsali a odešli do USA, právě toto bylo jako dostat se do Major League. Ale to je hodně daleko od cíle a musí tomu věnovat víc a víc chtít.

Psali jsme...  EXL: Hrochy Brno posílí nadhazovač se zkušenostmi z MLB a NPB

Když jsem mluvil s Mikem Griffinem, tak říkal, že český baseball potřebuje být více profesionální. Jak se na to díváš ty?

Musí být více profesionální. V týmu kde nyní působím, máme několik pravidel a zavedl jsem pokuty. Pokud hráč prošvihne signál platí 30 korun, pokud máme běžce na třetí metě a nestáhneme jej domů při méně jak dvou autech, tak je to 20 korun. Zavedl jsem zákaz jezení v dogoutu, povinností jsou vypnuté mobilní telefony. Hráči musí chodit načas, pokud to nestíhají, tak mi musí dát vědět. Já im sice i tak vyčiním, ale ne tolik, jak kdyby se neozvali vůbec.

V Česku si již několik let, jak se ti tady líbí?

Česká republika je krásná. Je to velmi pěkná krajina s pěknými místy a velmi dobrým pivem.

Greg McCarthy – V letech 1996-1998 odehrál 76 utkání v MLB za Settle Mariners. Jeho kariéra byla bohužel provázena zraněními ramena. Po ukončení kariéry v USA přijel do Evropy pomoct s rozvojem baseballu. Než přijel v roce 2010 do Draků, tak působil nejdříve v Nizozemsku a pak v Rakousku. V české Extralize kromě Draků působil také na severu Moravy v Ostravě. Nyní trénuje Wolfs Domažlice hrající 1. ligu.
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..