Názory

Názor: (Ne)profesionální přístup klubů k přenosům

micky

Projekt Milujeme Baseball se rozhodl každý týden ocenit nejlepšího hráče každého týdne. Oceněného hráče se snažíme vybírat co nejobjektivněji na základě výkonu, statistických údajů a výpovědi samotných aktérů zápasů. Není totiž v našich možnostech naživo sledovat každý zápas. Proto alespoň utkání sledujeme přes aplikaci iScore. A tady jsme opět narazili…

 

Určitě jste zaregistrovali, že jsme zatím tento týden nevyhlásili nejlepšího hráče týdne. Bohužel v rámci objektivity stále čekáme na statistiky třech zápasů, které stále nejsou k dispozici. Kdyby se tato situace stala letos poprvé, tak se to dá pochopit. Tato situace se však opakuje již poněkolikáté a já nemůžu nereagovat.

Baseball nedisponuje dostatečným množstvím peněz, aby mohl živě vysílat přenosy z každého zápasu (i když třeba Draci TV ukazuje, že i to jde). Právě proto by měl být samozřejmostí alespoň přímý přenos přes iScore. Naneštěstí se již několikrát stalo, že přenos neproběhl, nebyl na něj funkční odkaz nebo dlouho po zápase nebyly k dispozici statistiky. Jedná se o věci, které zajímají každého fanouška a také novináře. Baseball je hra čísel a statistik. Vždyť baseballový fanoušci statistikami žijí, sledují je, porovnávají a podobně. To však jde v Česku je velmi těžko. Já nečekám, že budeme mít okamžitě k dispozici stejné množství výstupu jak v USA. Ale jako fanoušek a novinář čekám alespoň ty základní.

V tomto případě však zlyhávají samotné kluby, které nejsou schopné zařídit přímý přenos nebo pak dodat statistiky zápasu. Fanoušek i novinář pak na ně marně čeká a jen se prohlubuje jeho frustrace. Neustále se bavíme, jak bychom chtěli český baseball posunout někam dál. V tom případě je potřeba začít těmito drobnostmi. Pokud to kluby nebudou splňovat, tak bude muset zasáhnout ČBA a dá se očekávat, že v tomto případě by je to stálo peníze navíc.

Je tady varianta, kdy by se daly oslovit externí firmy. Ty by se mohly postarat o přenosy, statistiky a reportáže, ale stálo by to peníze navíc. Někteří můžou namítat, že to všichni děláme za hubičku nebo zadarmo. Ano, ale pokud chceme baseball posunout dál, tak se musíme chovat jako profesionálové. Jinak to nejde.

UPDATE: Na základě informací v diskuzi, kterou tento článek spustil upravuji jeden ze svých omylů. Kluby nejsou primárně odpovědny za nominaci zapisovatele na jednotlivé zápasy Extraligy. V tomto případě je má kritika klubů nepříliš oprávněná. Na druhou stranu nám dosavadní průběh sezony ukazuje, že tady tento problém máme a je potřeba jej řešit.

Tento článek je pouze subjektivním názorem autora. Budeme rádi pokud nám do komentářů napíšete svůj názor.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..