Česko

Petr Minařík: Chtěl bych dosáhnout na tisíc strikeoutů

MEXICALI, MEXICO - MARCH 16: Petr Minarik #18 of Team Czech Republic stretches during the workout day for the World Baseball Classic Qualifier at Estadio B-Air Stadium on Wednesday, March 16, 2016 in Mexicali, Mexico. (Photo by Matt Brown/WBCI/MLB Photos via Getty Images) *** Local Caption *** Petr Minarik
MEXICALI, MEXICO – MARCH 16: Petr Minarik #18 of Team Czech Republic stretches during the workout day for the World Baseball Classic Qualifier at Estadio B-Air Stadium on Wednesday, March 16, 2016 in Mexicali, Mexico. (Photo by Matt Brown/WBCI/MLB Photos via Getty Images) *** Local Caption *** Petr Minarik

Petr Minařík se včera dostal na první místo historických tabulek v počtu strikeoutů v základní části Extraligy. A to dle vlastních slov moc strikeoutů nehází.

 

Pro Draci TV jsi říkal, že to byl pro Tebe náročný zápas.

Dle mého pocitu jsem hodně bojoval se strikezónou a házel jsem výrazně víc ballů, než jsem zvyklý. Jak jsem říkal pro naši televizi, tak ostravští hráči dost švihají a bylo z toho hodně foul ballů. Spoustu míčů jsem těsně minul, nebo když jsem to trefil, tak oni dali foul ball. A pak přišel ball, takže si poctivou prací vybojovali mety. Kolikrát bojoval víc sám ze sebou.

Vybavíš si ten sto padesátý strikeout?

Ano. Ten si pamatuji. Stál proti mně pravák, tuším Šmoldy, a byl to prokoukaný slider. Nízko do outsidu. Uzavřelo to směnu, takže jsem si vzal míček a šel přijímat gratulace od spoluhráčů.

Petře, když se ohlédneš do historie, vzpomeneš si ještě na svůj první zápas v Extralize?

Bylo to za můj domovský klub SB Rýchory (dnes již neexistující klub – pozn. red.). Paradoxně moje premiéra byla v Zamilovaném hájku proti Drakům. V zápase jsem vydržel docela dlouho. Vím, že jsme prohráli, ale nebyl to žádný debakl. Pamatuji si, že jsem v něm udělal Pavla Budského na fastball outside looking. To si pamatuji doteď. Jinak si moc detailů nevybavím.

Petře máš stále pouze 31 let. Příští rok by si mohl dosáhnout mety 800 strikeoutů a ani ta tisícovka není nereálná. Troufáš si na ni?

Je to daleko. Já nejsem typický strikeoutový nadhazovač. Dosáhnout tisícovku, to jsou pro mne čtyři sezóny. Což je samozřejmě dosažitelné a chtěl bych této mety dosáhnout. Troufám si na to. Navzdory tomu, že moc strikeoutů neházím. Kdyby měl tolik směn jako já odházených třeba Martin Schneider, nebo Daniel Mráz, Radim Chroust, tak mají mnohem víc strikeoutů než já.

Psali jsme...  Český baseball pláče. Opustil nás David Winkler

Minulou sezónu jsem od tvých konkurentů slyšel na Tebe chválu, že si do svého repertoáru nadhozů přidal nový druh nadhozu. Jak to tedy je?

Byl to slider. Já jsem předtím házel točku, changeup a fastball. Přidal jsem slider jako rychlejší točku.

Je to jednoduché se po tolika letech naučit další typ nadhozu?

Měl jsem pocit, že mé nadhozy jsou okoukané a že musím něco přidat, abych neházel deset let stejně. Tak jsem se v zimě zeptal Scotta Emersona, aby mi ukázal slider. A od té doby jej házím. Minulou sezónu mi dal spoustů strikeoutů a groundballů. Vlastně i ten sedm set padesátý strikeout byl na slider. Není to o věku, ale o tom jestli se člověk chce nějak vyvíjet a posouvat dopředu. Platí to v baseballu, v život nebo v práci. Tvrdím, že kdo stojí na místě, tak v podstatě umírá.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..