Názory

Zapeklitý problém statistik a přenosů

micky

Není to tak dávno, co jsme na našich stránkách řešili situaci kolem online přenosů ze zápasů Extraligy a statistiky soutěže. Byla to reakce na to, že neproběhlo pár přenosů a hlavně jsme na statistiky z některých utkání čekali i několik dní. Tento článek pak na našich Facebookových stránkách vzbudil značnou diskuzi. Ta se na konec stočila na to, jestli byla změna ze systému TASS na iScore nejlepším řešením. Jenže ukazuje se, že vyřešit tento problém nebude tak jednoduché.

Když se podíváme na možné systémy, které může ČBA využívat, tak nám moc velký výběr nezůstane. Systém TASS sice nabízí dobrý (možná nejlepší) výstup dat, ale graficky není moc přívětivý a je uživatelsky velmi náročný. iScore je uživatelsky hodně jednoduchý, ale náročnému fanouškovi nenabízí dostatek údajů. Vhodnou alternativou se zdá být Pointstreak, který využívá Evropská liga nebo Independent League. Systém však shromažďuje data a statistiky pouze na svém serveru.

Nejlepší cestou by bylo nechat si navrhnout a naprogramovat vlastní systém na míru. Jenže tato varianta zatím nebude možná vzhledem k finanční zátěži, kterou by to sebou neslo. My jsme požádali o vyjádření ČBA, jaké je její stanovisko k tomuto problému. Odpověď nám zaslal místopředseda VV pan Michal Hanuš:

Zapisovatelská komise ČBA není spokojena se současnou situací ohledně online vysílání pomocí systému iScore a včasného zápisu statistik na stránky ČBA. Jsme si však plně vědomi změny, ke které došlo v letošním roce, kdy jsme přešli ze systému TASS na systém iScore. Ačkoliv jsme se snažili zajistit nejenom Extraligovým klubům dostateční proškolení, nepodařilo se proškolit dostatečný počet zapisovatelů pro Extraligové zápasy.

Nyní se nám za veliké pomoci klubu, kterého nejvíce postihl problém s nedostatkem zapisovatelů, podařilo stabilizovat situaci, takže by měli být všechny domácí zápasy k dispozici online pomocí iScore systému a věřím, že i statistiky ze všech zápasů budou na webu Extraligy a ČBA včas. Tímto bych chtěl moc poděkovat baseballovému klubu za vstřícný přístup k dané situaci.

A protože považujeme zapisovatele za stejně důležitou složku zápasu jako rozhodčí, chceme se ubírat stejným směrem jako rozhodčí, to znamená mít k dispozici skupinu zapisovatelů, optimálně nezávislou na baseballových klubech, které bude ZK nominovat na jednotlivé zápasy a akce pořádané ČBA. Chceme více propojit zapisovatele ČBA a ČSA, opět chceme zajistit dostatečný počet školení mimo sezónu a určitě musíme myslet i na naše mezinárodní zapisovatele, protože v mezinárodních soutěžích se stále ještě zapisuje pomocí systému TASS.

 

Samotnou kapitolou jsou dlouhodobé statistiky, kterých online forma jako neexistuje. Protože je baseball hra statistik, tak tady vidím větší problém, než samotné přenosy. Dá se vycházet pouze z ročenek, kde si zájemce musí dohledávat jednotlivé informace a sám věnovat spoustu času prohledávání, propočítávaní, porovnávaní… Navíc máme začátek června a ročenku k roku 2015 stále na stránkách nenajdeme.

Naštěstí některé kluby se již snaží evidovat si tyto statistiky a v případě zajímavých jubileí nebo milníků o tom informují veřejnost. Stále to však nestačí a chtělo by to, aby se na dlouhodobých statistikách více zapracovalo. A samozřejmě, aby se dostali na web a uživatel si v nich mohl pohodlně brouzdat, prohledávat, porovnávat. Prostě dělat to, co fanoušci také na baseballu milují.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..