ČeskoNázory

Názor: Extraliga potřebuje vyrovnanost

Diváci1
Budou jednou chodit na extraligu davy fanoušků?

Zájem fanoušků. To je věc, o kterou bojuje každý sport. Baseball nevyjímaje. Také extraliga řeší tento problém a ČBA se snaží aplikovat novinky, které by měly pomoct přilákat diváky. Včerejší druhé utkání semifinálové série mezi Kotlářkou a Eagles ukázalo, že největším lákadlem jsou vyrovnané a atraktivní zápasy. Celý rok sleduji také počet zobrazení jednotlivých play-by-play na iScore a nepamatuji, že bychom se kdy dostali na hodnotu devadesát diváku. Na nedělní utkání se však v jednu chvíli dívalo 133 fanoušků.

Těch důvodů proč tomu tak bylo je víc. Ale tím největším (a mnozí se mnou budete souhlasit) byl výkon Eagles. Mnoho lidí bylo zvdavých, jestli Eagles dokáží opět porazit favorizovanou Kotlářku. Vždyť kdyby se dostali do vedení 2-0 na zápasy, tak by to měl mistr s postupovými ambicemi velmi složité. Vyrovnaný stav série a výborné výkony krčského celku a naopak lehce se trápicí Kotlářka slibuje další vyrovnané zápasy. Ja věřím, že to bude jeden z důvodů, proč by mohlo do Eagles Parku v pátek dorazit větší množství diváků.

Ano. Extraliga potřebuje větší vyrovnanost. Možná ji uškodila Dračí dlouholetá nadvláda. Viz. kralování Michaela Schumachera v F1 a pokles sledovanosti královny motorsportu. Pokud se v naši soutěži budeme bavit o čtyrech nebo pěti favoritech na titul, tak soutěž získá na atraktivitě a zájmu fanoušků. Jsem si vědom toho, že dosáhnout úrovně Draků a Kotlářky bude pro ostatní týmy velmi složité. Ale nikoliv nemožné. Eagles pod vedením (podle mně jednoho z nej trenérů u nás) Vladimíra Chlupa mají šanci vrátit se tam, kde patřili koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let. Arrows mají spoustu skvělých odchovanců, kteří můžou klubu pomoct dostat se k vytouženému titulu. Technika musí trochu změnit koncepci a fungování klubu, pak může pomýšlet na další titul. Nezapomínejme také na Třebíč, která chce do extraligy (a pravděpodobně se do ní dostane). Nuclears mají možná nejlepší program na výchovu mládeže a jsem přesvedčen, že do deseti let dosáhnou na český mužský titul.

Psali jsme...  EXL: Třebíč posílí havajský baseballista Breland Almadova

Vím, že extraliga má mnoho kritiků a souhlasím, že je stále na čem pracovat. Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že český baseball i jeho nejvyšší soutěž budou i nadále růst.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..