Názory

Názor: Ohlédnutí za finálovou sérii

Fanousci byli opet fantasticti Foto: Matej Langer
Fanousci byli opet fantasticti Foto: Matej Langer

Uff. To zas bylo nervydrásající finále. Letos jsem si sice neužil pátý zápas přímo na stadionu, ale i tak jsem doma u notebooku nespustil oči z obrazovky. S odstupem necelého týdne bych rád přinesl své hodnocení vrchlu letošní sezony české extraligy.

 

Co se povedlo….

Zápas číslo pět

Nic nepřinese víc emocí, než utkání v němž jde o všechno. Za stavu 11-2 to sice vypadalo na jasné vítězství Draků, ale Kotlářka v sobě našla dostatek sil a perfektní sedmou směnou tento souboj pořádně zdramatizovala a fanouškům Brna v té chvíli asi nebylo nejlíp. Jenže to hráče Draků zdravě naštvalo a hned v další směně si Na Markétě otevřeli střelnici a bylo po utkání. Pro Kotlářku trochu kruté.

20 titulů

Ať uvažuji kolik chci, tak nenacházím v žádném jiném sportu u nás dominantnější klub, než jakým jsou Draci v baseballu. Získat za 22 let 20 titulů je pořádný majsrtštyk, který se zapíše do českých dějin. A to Draci ještě nekončí.

Čeští hráči

Je radost vidět, že v týmech finalistů začínají hrát prim čeští hráči. Tedy, ještě ne úplně, ale zdá se, že by to šlo i bez importů (zeptejte se třeba na Krči). Vždyť mistrům ve finále vyhořeli na kopci jak Jason Jarvis, tak také Gabe Sandersius. Všechny výhry jim nakonec odházeli našinci. Ano, v Kotlářce měli Nilssona a Battagliu, ale mladý Smola a Vavruša hrají na jejich pozicích stejně. Pokud by byli profesionálové a mohli se plnohodnotně věnovat pouze trénování, tak by je klidně mohli dohnat i ve výkonech na pálce. Možná by neuškodilo, kdyby se u nás dali profi smlouvy domácím, místo přivádění importů. Hecne se někdo?

Rozhodčí

Možná teď mnozí nebudou souhlasit, nebo budou říkat, že přeci nepujdu proti svým (autor je baseballovým rozhodčím), ale letošní finálovou sérii zvládli také rozhodčí. Menší zaváhání byly k vidění, ale nic zásadně neovlivnilo utkání. Těsné situace k baseballu patří a při jejich hodnocení sudí působili rozhodně a jistě.

Psali jsme...  Japan earned a combined Perfect Game against Team Europe

… a co se nepovedlo

Média

Bohužel mainstreamové média již několik let vytrvale ignorují baseball v ČR. A v době konání Olympijských her měli o argument více, proč finále nedat dostatek prostoru. Jediné co těší, jsou alespoň články od Jirky Uhlíře, které se dostanou na iSport nebo Deník. Ale ani tam se nedostanou mezi TOP zprávy dne a většinou zapadnou někde v zapomění. Tady asi ale musíme jít po malých krůčcích a nikomu nejde nic vyčítat.

Komunikace s fanoušky

Kde však můžu něco vyčíst, tak to je komunikace klubů a asociace s fanoušky. Nevím jak vy, ale já jsem někdy ani neměl pocit, že by se hrálo něco důležité. Kotlářka finále věnovala jeden článek na svém webu a dva statusy na Facebooku. To opravdu nestačí. Draci se v tomto hodně zlepšili a nabízí uspokojivý servis. Navíc využívají více kanálů, čímž osloví větší segment fanoušků, nebo případných fanoušků.

A co ČBA? Ta dala přednost dění v Olympijským parkům. Ano, ja neříkám, že není dobré baseball zviditelňovat v očích veřejnosti. To je fajn. Ja však myslím, že by k tomu stačil jeden, maximálně dva souhrné články. Byl jsem před finále požádán, ať v jeho průběhu nevytahují žádné kauzy a podobně. Čekal jsem proto, že asociace spustí nějakou finálovou kampaň, že bude přinášet zajímavosti, rozhovory a podobně. A ono nic. Po prvním finálovém utkání jste se výsledek dozvěděli až na druhý den. Po nějakých deseti hodinách. To je snad zlý vtip. Ono je hezké nahánět fanoušky na Lipně, ale rozhodně těžší a důležitější je pak udržet si ho. A s tím, co ČBA v průběhu finále předvedla to nepůjde. Zdá se mi, že v asociaci stále nepochopili význam nových médií a probouzí se, až když je pozdě. Snad v průběhu ME dostaneme špičkový servis, hodný národní asociace. Abych si neříkal, že můj sedmáctiletý redaktor je schopnější, než lidi v ČBA.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..