Česko

Pohled do baráže

 Autor: Pavel Chorobik
Autor: Pavel Chorobik

Česká nejvyšší soutěž minulý víkend rozehrála své finálové zápasy, ale trochu zapomenuté (alespoň samotnou asociací) zůstavají boje v baráži o Extraligu. Z důvodu plánovaného rozšíření Extraligy o dva týmy mají letos obrovskou šanci dostat se nahoru také další celky. A zatím to vypadá velmi zajímavě.

 

Baráž má za sebou více než polovinu odehraných zápasů a aktuálně v nejlepší čtveřici nefigurují dva nejlepší celky 1. ligy po základní části. Velkým překvapením je zatím šestá pozice Třebíče, která v základní části prohrála pouze jednou. V baráži však nasbírala více proher, než-li výher. Jestli se Nuclears chtějí dostat tabulkou vzhůru, tak musí ve stávajících zápasech zabrat. Pojďme se podívat na jednotlivé týmy a jejich šance v baráži.

1. Tempo Titans Praha (8-2)

Tempo se již nyní může těšit na další extraligovou sezónu. Je již velmi nepravděpodobné, že by se něco na jejich setrvání v nejvyšší soutěži změnilo. V baráži navíc dávají šanci mladým talentovaným hráčům. To se odráží také na dvou zakopnutích, když těsně prohráli s Jabloncem a celkem jasně s Blanskem. Blízko prohry byli také v zápase s Frýdkem-Místkem, ale na konci zápasu po vystřídání dokázali zkušení matadoři utkání otočit.

2. Cardion Hroši Brno (6-2)

Hroši si jdou také za setrváním v Extralize. V baráží zatím poze dvakrát podlehli Tempu ve dvou těsných zápasech. S prvoligovými celky si ve všech případech poradili, a to hráli proti Blansku, Třebíči a SaBaTu. Dá se tedy předpokládat, že Hroši budou opět hrát naši nejvyšší soutěž.

3. SaBaT Praha (5-5)

Pražský SaBaT má za sebou zápasy s oběma extraligovými celky (ve všech prohrál), ale i tak mu patří třetí místo. Z prvoligových celků ovládl série s Jabloncem i Frýdkem-Místkem, pouze s Hlubokou se rozešli smírem. Pokud ze zbylých čtyř utkání bude mít padesátiprocentní úspěšnost, tak má jistotu první čtyřky.

Psali jsme...  EXL: Eagles Praha přivádí Američana Willieho Barcenu

4. Blesk Jablonec (5-5)

Blesk celou sezonu potvrzuje vysoké kvality. Tým pod vedením Vladimíra Chlupa předvádí kvalitní baseball. V domácím prostředí je žene výborná fivácká kulisa, kterou můžou Bleskům závidět i extraligové týmy. Jablonecké čekají již pouze zápasy s Frýdkem-Místkem a Tempem a mají tak velkou šanci udržet se na postupové příčce. Pokud by sehnali peníze na extraligu, tak by byli příjemným oživením.

5. Olympia Blansko (4-4)

Blansko letos přivítalo několik navrátilců a jeho sestava budí respekt. V baráži již také stihlo odehrát obě série s extraligovými týmy a Tempo dokonce na jeho hřišti zaskočilo v prvním utkání, které vyhrálo vysoko 14-2. Před sebou však mají ještě těžké série se SaBaTem, Třebíči a Frýdkem-Místkem. První čtyřka však vůbec není nereálná a navíc v Blansku již ví, jaké je to hrát v Extralize.

6. Nuclears Třebíč (3-5)

Zatím největším překvapením je až šesté místo Třebíče, která již druhou sezonu vyhlásila boj o Extraligu. V baráži však nedokáže navázat na své výkony ze základní části první ligy. "Spokojeni nejsme," řekl na dotaz Milujeme Baseball manažer Třebíče Pavel Jozek. "Prohráli jsme čtyřikrát o bod. Bohužel nám onemocněl klíčový nadhazovač (Benjamin Monticello – pozn. red.) a odjel domů. To je pro nás velká ztráta. 4tyřikrát prohrát o bod to není dobré. Všechny zápasy jsme měli ve svých rukách, ale nakonec jsme prohráli." Třebíč navíc ještě čekají zápasy s Tempem, SaBaTem a Blanskem. Pokud uvažují nad první čtyřkou, tak si nemůžou dovolit více než dvě prohry. A to bude nesmírně náročné.

7. Sokol Hluboká nad Vltavou (2-6)

Dalším překvapením baráže jsou výkony Hluboké. Ta se zatím vyloženě trápí a nedokáže potvrdit druhé místo základní části v 1. lize. A to ještě neodehráli ani jeden zápas proti extraligovým celkům. Dá se tedy předpokládat, že se Hluboká již v první čtyřce baráže neobjeví.

Psali jsme...  College Baseball: Kovala zachraňoval Georgia Tech. O'Rourke má první homerun

8. Klasik Frýdek-Místek (1-5)

Severomoravský tým se dostal do baráže z šesté příčky 1. ligy. Mladý tým zatím v baráži spíše sbírá zkušenosti, ale již dokázal také pořádně potrápit Tempo a Třebíč, s kterými ztratil dva zápasy v úplném závěru. Klasik stále má teoretickou šanci na postup. To by však ve zbylých zápasech musel maximálně dvakrát prohrát. Protože frýdeckomístecké ještě čekají série s Hrochy, Jablonce, Blanskem a Hlubokou, tak se tento scenář nedá moc předpokládat.

Pokud se podíváme na baráž, tak se tento koncept ukazuje jako zajímavé zpestření českých baseballových soutěží. Zbývá otázka, jestli budou chtít postupující týmy z 1.ligy v příštím roce hrát nejvyšší soutěž. Pokud by ji hráli celky, které si první čtyřku nevybojovali sportovní cestou, tak nabere rozšíření Extraligy spíše trpkou příchuť. Stále však je v baráži o co hrát a divákům zápasy nabizí pěknou podívanou. My se ještě na barážové boje v některém z příštích článků podíváme.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..