Názory

Komentář: Baseballové září

micky

Po delší době vám opět přináším můj komentář s pohledem na baseballové dění. Tentokrát shrnu svůj pohled na měsíc září. Jak vidím Mistrovství Evropy, novinky v 1. lize nebo baráž?

Mistrovství Evropy

Před evropským šampionátem jsme všichni doufali, že bychom mohli letos přivézt nějaký cenný kov. Nakonec však naši reprezentanti skončili na pátém místě. Zklamání? Pro mě ne. Mistrovství Evropy nám ukázalo, že i když naši hráči nejsou v nejlepší formě, tak stále patří mezi evropskou špičku. Možná klukům uškodilo vítězství na Italském baseballovém týdnu a pak od sebe možná očekávali až příliš. Každopádně však svými výkony dělali radost baseballovému fanouškovi u nás.

Na druhou stranu je vidět, že ostatní baseballové krajiny nespí a snaží zlepšovat, co to jde. Některé se vydali cestou různých importů, což asi není nejšťastnější řešení. Nás může těšit, že jsme jako jediná země v první šestce nastoupili pouze s kluky narozenými v Česku. Ano, Mike Cervenak, John Straka nebo Alex Sogard by nám jistě pomohli k lepšímu umístnění. Jsem však stále přesvědčen, že pokud by kluby dali profesionální smlouvy svým nejlepším odchovancům, tak by mohli tito hráči dosáhnout vysoké úrovně. Nemuseli bychom se ohlížet po severní Americe a hledat hráče s českými kořeny. Ať již s nimi nebo bez nich, stále týmu věřím, že nám v budoucnosti připraví mnoho skvělých momentů.

Trenéři reprezentace

ČBA oznámila, že prodloužila smlouvu se stávajícím trenérským štábem mužské reprezentace, což považuji za velmi rozumný krok. Mike Griffin dlouhodobě prokazuje, že Čechům rozumí a u hráčů dokáže krotit slabé stránky české mentality. Možná by se mu dala vyčíst devátá směna zápasu s Německem, ale to je opravdu jen kapka v moři jinak dobrých rozhodnutí. Také jeho koordinace a komunikace s českými asistenty evidentně funguje na výbornou a zatím není proč vedení národního týmu měnit.

Baráž

Příští rok v Extralize uvidíme jeden staronový a jeden nový celek. Po letech se vrací Blansko, které již v minulosti odehrálo v nejvyšší soutěži mnoho sezon. Věřím, že v Blansku se poučili ze sezony 2012 a v příštím roce budou protivníkům rovnocennějším soupeřem. Bude zajímavé sledovat také výkony Třebíče, která si nakonec vybojovala postup, ačkoliv do baráže nevstoupila nejlépe. Po onemocnění Monticella se tým trochu trápil a určitě bude muset pro nadcházející sezonu posílit, aby byl více konkurenceschopný.

Sociální média

Konečně! Trvalo to dlouho, ale dočkali jsme se a ČBA se konečně naučila komunikovat s fanoušky minimálně přes Facebook. Sice to ještě není ideální, ale již je oficiální profil hoden národní asociace. Po nezvládnutém srpnu a finále Extraligy jsme se konečně dočkali zlepšeného zpravodajství v průběhu Mistrovství Evropy. Na druhou stranu se do popředí tlačí další komunikační kanály, které zatím ČBA vynechává, využívá minimálně nebo vůbec nevyužívá. V tomto směru bych hodně vyzvedl práci brněnských Draků, kde to tým kolem Arnošta Nesňala zvládá velmi dobře. Ale přidávají se i další kluby a doufám, že i v této činnosti se bude prezentace baseballu zlepšovat.

B-týmy v 1. lize

Po oznámení rozšíření Extraligy se mnoho lidí ptalo, kdo bude hrát v příštím roce v 1. lize. Zdá se, že z klubů z oblastních přeborů asi moc velký zájem není a ČBA tak oznámila, že může soutěž doplnit týmy extraligovými B-týmy. Po pár letech, kdy se 1. liga (předtím ČML) hrála bez extraligových rezerv, by se druhá nejvyšší soutěž vrátila ke starému modelu. Pokud se to tentokrát vezme za správný konec a nastolí se jasnější pravidla pro soupisky B-týmů, tak to soutěži může jen prospět.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..