Názory

Komentář: Baseballové zklamání

cropped-Milujeme-baseball-logo-datum-e1445445704934.png

Původně jsem na tomto místě chystal jiný článek, ale okolnosti mně nutí napsat něco jiného a ještě závažnějšího. Je to reakce na poslední období, které bylo pro náš projekt hektické. Hlavně zhoršující se vztah se samotnou Českou baseballovou asociací.

Jak všichni víte, tak se vám snažíme přinášet čerstvé a zajímavé informace ze světa baseballu. Bohužel jsme letos narazili na problém, že funkcionáři působící kolem národního týmu dostali výslovný zákaz podávat mi jakékoliv informace. Jako důvod mi bylo sděleno, že škodím baseballu a poškozuji ČBA. Nechtěl jsem být původně ten, který na veřejnosti pere špinavé prádlo, ale pokud se někdo rozhodl pustit se do otevřeného boje, tak mi nezbývá nic jiného, než se bránit.

Vše odstartoval status na naší facebookové stránce Milujeme Baseball, kdy jsem otevřeně zkritizoval příspěvek České baseballové asociace, na kterém byly fotky pana ministra Babiše a loga jeho politického hnutí. Způsob, jakým to bylo zveřejněno, mi přijde krajně nešťastný, a proto jsem reagoval zmíněným statusem. Mnoho zdůvodnění píšu v komentářích pod samotným příspěvkem. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. První přišla v podobě dlouhého telefonátu pana Rejmana, plného křiku, nadávek a hrubého chování. Podpořena byla emailem dalšího člena VV pana Hanuše, který mi slušným tónem sdělil, proč se VV ČBA rozhodl tyto fotografie zveřejnit. Následně mi poslal ještě jeden email pan Rejman, na který jsem slušně odpověděl a napsal své stanovisko. Odpovědí mi bylo, že škodím, a že nemám otravovat.

Nejdříve jsem nechápal proč je takový povyk kvůli jednomu statusu. Po zjištění, že pan Rejman pracuje (nebo pracoval viz. obrázek) jako asistent politické představitelky hnutí zmíněného v daném příspěvku se na věc dívám trochu jinak. Před blížícími se krajskými volbami je teď určitě pod větším tlakem a to by vysvětlovalo přehnanou reakci. Žijeme ve svobodné zemi a každý máme právo na své svobodné vyjádření. Je trošku divné, když mi někdo vytýká, že ví o baseballu víc než já. To je opravdu možné, ale zároveň to neznamená, že vše co udělá, dělá dobře.

snimek-obrazovky-120

Vše je doplněno tím, co jsem zmiňoval v úvodu článku, že funkcionáři národního týmu dostali zákaz podávat mi jakékoliv informace. Možná se sečetlo to, že to byla v krátké době druhá kritika ČBA. Pár dnů předtím jsem jí totiž vytýkal neaktivitu na sociálních sítích v průběhu finále. Neaktivita byla bohužel zřejmá a v článku k finále nešlo tuto věc opomenout. Udělal jsem to z důvodu, aby se lidi v asociaci zamysleli a aby fanouškům baseballu příště přinesli lepší servis. Nechci tvrdit, že to má na svědomí zmíněný článek, ale nyní se prezentace na sociálních sítích zlepšila. ČBA navíc po 153 dnech neaktivity opět začala používat i Instagram. Pokud si vzpomenou i na Twitter, tak již k dokonalosti nic nechybí.

Od vás – fanoušků – našeho projektu mám spoustu podnětů na články k dění v českém baseballu. Já nechci být „hnidopich“ a pouštět se do neustále kritiky. Věřte mi, že každý kritický článek mně stojí spoustu přemýšlení a rozhodování, jestli jej vydat nebo ne. Jestli tím baseballu neuškodím, nebo jestli mu může pomoct. Někdy tyto komentáře a názory píšu proto, abych otevřel veřejnou diskuzi. Teď jsem se však dozvěděl, že již poněkolikáté jsem vydal článek (jestli můžeme status na FB pokládat za článek) s neověřenou zprávou, ale nikdo mi doteď nesdělil, které to měly být.

K tomuto tématu by se toho dalo napsat ještě víc, ale nechci nikoho trápit extrémně dlouhými články. Samému mi není příjemné, že vůbec něco takového musím psát. Všichni víte, že tuto práci dělám od začátku z lásky k baseballu. Moje rodina nejlépe ví, kolik mně stojí času a námahy. Navíc vše zvládám při práci, studiu univerzity a výchově malého dítěte. Situace jako tato mi kolikrát berou energii a elán pokračovat dál. Na druhou stranu vidím za sebou určitý kus práce a v hlavě mám mnoho nápadů, které bych chtěl zrealizovat. A co je nejdůležitější, cítím odpovědnost vůči všem fanouškům, které projekt Milujeme Baseball má. Věřte, že každým lajknutím, sdílením, nebo komentováním příspěvku mi dodáváte mnoho energie, za což vám moc děkuji. Poděkování patří také mladým redaktorům, kteří mi příležitostně při práci na projektu pomáhají.

Já vím, že baseballové hnutí žilo léta nepovšimnuto médii a není zvyklé na to, že média můžou přinášet i kritiku. Vždyť této kritiky zažijete mnoho ze stran médií i směrem k Fotbalovému svazu nebo ČSLH. Ale nepamatuji si, že by tyto svazy dávaly zákaz vyjádření funkcionářům národního týmu médiím. Takovéto zákazy totiž vždy v první řadě škodí samotné asociaci, protože dané médium pak nemůže nasbírat podklady k napsání článku k daném sportu a tím jej zároveň zpropagovat. Mně to dnes znemožnilo vydat kvalitní článek na čtvrtém nejčtenějším českém zpravodajském serveru.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..