Aktuality

Rozhovor s Martinem Brunegrafem o Interlize

eib_news

Evropská baseballová interliga letos dokončila první ročník po své reorganizaci. Jejím vítězem se po finálovém turnaji v Bratislavě stal chorvatský celek Nada Split. Oslovili jsme proto Martina Brunegrafa, který je jedním se spoluzakladatelů nově reformované Interligy.

Martine, mohl byste čtenářům říct, jak vznikla Euro Baseball Interleague?

Interliga má delší historii. Vznikla před devatenácti lety jako klání chorvatských, srbských a slovinských týmů. Slovenské celky jsou součástí ligy šest let, kdy byla soutěž rozdělená na dvě část. Jižní, v niž byly týmy ze Slovinska a Chorvatska, a severní, kde hráli slovenské a maďarské celky. Ty týmy se postupně obměňovali. V jeden moment tam hráli také Bulhaři, pak Srbové, kteří pak nebyli součástí ligy, aby se teď do ní vrátili. Poslední dvě sezony se systém změnil na skupinu A a skupinu B, které se rozdělily dle kvalit. Protože jsme mnohokrát cestovali daleko, abychom pak vyhráli dvakrát rozdílem dvaceti bodů, což nemělo moc velký přínos pro zúčastněné týmy. V A skupině tak hraje šest týmů, z nichž první čtveřice hraje Final 4 a zbylé dva celky hrají o záchranu s prvními dvěma týmy B skupiny. Postupně jsme se dostali k tomu, že koncem roku 2015 a začátkem letošního jsme s mým kolegou Paľom Teslíkom připravili nový projekt, který navazuje na Interligu s názvem Euro Interleague Baseball (dále EIB). Připravili jsme webovou stránku, kde prezentujeme všechny týmy, kde se dají nastudovat všechny statistiky. Aktuálně máme patnáct týmů z pěti krajin – Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Srbsko a Chorvatsko. Letos jsme tak měli nejvíce týmů v historii soutěže. Šlo nám hlavně o to, abychom soutěž dostali více do povědomí, což se nám myslím povedlo.

Jak nyní vidíte budoucnost EIB?

Tím, že je soutěž složená účastníky z pěti zemí, tak vždy vše záleží na hlubší debatě a dohodě. Vždy ke konci roku máme v Záhřebu nebo Karlovaci střetnutí, kdy debatujeme o dalším fungování soutěže. Liga není uzavřená a snažíme se ji posouvat do polohy, aby se rozšířila do více krajin. Plán je soutěž rozšířit, mít více týmu z více zemí.

Psali jsme...  Martin Schneider will undergo shoulder surgery

Pokud by chtěl do EIB vstoupit nějaký český klub, co by pro to musel udělat?

Nejpodstatnější je, abychom se domluvili se stávajícími členy. Pak je důležitý také zájem daného týmu, který by chtěl v Interlize hrát. Momentálně jsme ve stadiu, kdy aktivně neoslovujeme nové týmy. Snažíme se vše ustálit, určit pravidla a potom můžeme navazovat na to, jakým způsobem budeme ligu rozšiřovat. Pokud by byl zájem ze strany českých týmů, tak bychom to přivítali a brali to jako velký přínos pro naši ligu. Nyní evidujeme zájem o tým složený z hráčů z Asie. Uvidíme, jak to dopadne. Aktuální startovné (200€) neplánujeme zvyšovat. To využíváme na náklady spojené s administrativou.

V EIB působí také slovenské týmy. Jaký má jejich účast v EIB přínos pro slovenský baseball?

Aktuálně máme v EIB dva slovenské týmy – Angels Trnava, Apollo Bratislava. Dovolím si říct, že pro oba celky je to velký přínos, protože můžou stát každý víkend proti kvalitním nadhazovačům, což v domácí soutěži možné nebylo. Zlepšují se tak hodně naši pálkaři, což bylo vidět i na poslední kvalifikaci na mistrovství Evropy, kdy jsme podlehli až ve finále Chorvatům. Po dlouhé době jsme předváděli dobrý baseball a na pálce jsme měli průměr přes .300.

Vy jste hrával také českou extraligu v dresu Tempa. Můžete tedy srovnávat úroveň obou soutěží. Která je podle Vás kvalitnější?

První čtyři celky české extraligy jsou o třídu výš, než nejlepší týmy EIB. To je podle mě dané hlavně vyšším rozpočtem daných klubů, které tak mají lepší podmínky na přípravu a tréninky. Většina týmů má také ve svém kádru alespoň jednoho Američana nebo Australana, kteří do ligy přináší kvalitu. I to je jeden z důvodů, proč je česká extraliga lepší než EIB. V EIB máme zatím dva nebo tři celky, které dokáží přinést kvalitní hráče ze zahraničí.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..