Ostatní

Stickball, baseball ulice

Možná jste při brouzdání internetem natrefili na fotografie dětí hrajících baseball v ulicích amerických měst. Pravděpodobně jste právě objevili obrázky ze hry zvané stickball. Kdysi velmi populární kratochvíli v ulicích severní Ameriky nyní stále provozují děti i skupiny nadšenců.

Stickball není předchůdcem baseballu, ale jeho jinou vývojovou verzí. Dá se však říct, že je blíže původním hrám, z kterých nakonec baseball vznikl. A jaké jsou vůbec pravidla této hry? Stejně jak to bylo kdysi u nás s pouličním hokejem, tak záleželo na samotných hráčích. Ale několik prvků měly společných.

Spaldeen
Spaldeen

K odpalování se obvykle používalo držadlo metly nebo jiná rovná palice. Prostě co kluk doma nebo za domem našel, tak s tím přišel mezi kamarády. Odpaloval se míček, nejlépe gumový skákací nebo později tenisák. A pak se již pravidla hodně různí. Jedním z největších rozdílů je nadhoz. V minulosti se experimentovalo s různými variantami, až se vyprofilovaly tři, které se používají dodnes.

1. Rychlý nadhoz

V tomto případě si hráči namalovali strikezonu na zeď za místem odpalu, které (ne)trefoval nadhazovač. Pravidla ohledně strajků a ballů se v tomto případě hodně podobají klasickému baseballu.

2. Pomalý nadhoz

Nadhazovač házel míč o zem a pálicí hráč pálil až odskočený míč.

3. In fungo

Sám pálící hráč si nadhodí míč a odpaluje jej při pádu na zem nebo až po odskoku.

 

 

Společným rysem je, že pálkař je aut při chycení odpalu ze vzduchu. Další formy autů se různily dle pravidel, které si stanovili hráči nebo dle možností místa. V USA vyšlo několik publikací věnovaných této hře a také v MLB bychom našli několik hráčů, kteří stickball propagovali a hlásili se k němu. Snad nejznámějším z nich byl Willie Mays, jenž se i v průběhu aktivní kariéry nechal víckrát vyfotit při hře v ulicích New Yorku.

Psali jsme...  College Baseball: Georgia je zpátky na vítězné vlně

 

 

Musím se přiznat, že když se dnes dívám na fotografie stickballu, tak na mně pokaždé dýchne taková ta zvláštní atmosféra starých dob. Zároveň si vzpomenu, jak jsem kdysi v ulicích Popradu proháněl tenisový míček s hokejkou v ruce. Milióny dětí v severní Americe, ale i v zemích latinské Ameriky pro změnu odpalovaly skákající míček.

V severní Americe je ještě jedna hra nesoucí název stickball. Hrávali ji původní obyvatelé a je velmi podobná lakrosu.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..