Ostatní

Historický baseballový stadion se dočká renovace

Hamtramck Stadium v Detroitu je jeden z pěti dochovaných stadionů, na kerých se hrála dávno zaniklá legendární Negro League. Stadion byl otevřen v roce 1930 a v roce 2012 byl zapsán do Národního registru historických míst v USA. Poslední léta však stadion chátral, ale nyní se zdá, že mu svítá na lepší časy.

 

12. ledna totiž vyšla zpráva, že na obnovu tohto areálu vyčlení úřad National Park Services 50 000 amerických dolarů. Společnost "Friends of Hamtramck Stadium" nyní plánuje za tyto peníze vytvořit ze stadionu místo, kde se budou setkávat její členové a budou si moct zahrát baseball, kriket nebo fotbal.

Hamtramck Stadium byl původně domovem týmu Detroit Stars. Ten nejdříve na tomto hřišti odehrál pouhé dvě sezony, než soutěž kvůli finančním problémům skončila. Když o dva roky později obnovená Negro League znovu odstartovala, tak tým z Detroitu v ní opět nechyběl. Jejím účastníkem byl až do roku 1937, kdy se na tomto stadionu odehrál poslední zápas této soutěže.

Stadion pak byl následující léta pod zprávou města Hamtramck a to jej příležitostně využívalo. Od devadesátých let však toto místo víceméně zívá prázdnotou a nebýt výše zmíněného spolku, tak bychom o něm dnes psali pouze v minulém čase. Teď se však zdá, že se toto místo dočká nového života.

Negro League byla soutěž založena pro afroameričany a jiné hráče tmavé pleti v roce 1920. Její konec přišel nedlouho po konci Druhé světové války a prakticky jej odstartovalo angažování Jackieho Robinsona do Brooklyn Dodgers. V soutěži hrálo několik velmi talentovaných hráčů, kteří by i v Major League dokázali dominovat. V této souvislosti se nejčastěji vzpomíná jméno Josh Gibson, který si vysloužil přezdívku "černý Babe Ruth" a v roce 1972 byl uveden do baseballové Síně slávy.

Inspiraci k tomuto článku jsme našli na blogu Dutchbaseballhangout.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..