Česko

TOP 10 momentů extraligy 2016

Ačkoliv jsme v noci oslavili Nový rok, tak se v tomto článku podíváme do roku minulého a konkrétněji na uplynulou extraligovou sezonu. Vybrali jsme 10 nejvýznamnějších událostí, které stojí za zapamatování nebo se zapsali do historie české baseballové extraligy. Hlasujte v anketě za TOP událost dle vás.

1. Draci Brno získali 20. titul

Brněnští Draci jsou jedním z největších sportovních fenoménů české sportovní historie. Když v roce 1995 slavili svůj první titul, tak jen asi málokdo předpokládal, že jich v roce 2016 budou mít na svém kontě rovných dvacet.

2. Kotlářka ovládla základní část

Kotlářka sice dokázala získat titul v roce 2015, ale v základní části skončila druhá za Draky. Ti dokázali zvítězit v základní části 21 sezon v řadě a až pražský tým dokázal tuto sérii přerušit.

3. Mr. Homerun

Pavel Budský patří již nyní mezi největší legendy českého baseballu. V uplynulé sezoně se mu povedlo dosáhnout milník, který jen stěží někdo v budoucnu překoná. Pátého května v zápase proti Arrows Ostrava grandslam homerunem dosáhl na metu sto padesáti homerunů zapsaných v žebříčku Klubu českých homerunářů. Následně sbíral další odpaly a zdá se, že tento třiačtyřicetiletý veterán nekončí a bude postrachem nadhazovačů i v další sezoně.

4. Stoprocentní Boris Bokaj

Boris Bokaj po odchodu amerického trenéra v průběhu sezony převzal roli kormidelníka ostravské střídačky. I tak však dokázal předvádět výborné výkony na nadhazovacím kopci a nakonec ovládl statistiky české extraligy. Jeho ERA se zastavila na skvělém čísle 2.05. Navíc měl Boris skvělý poměr výher a proher. S deseti výhrami a žádnou porážkou zaznamenal druhý nejlepší výkon v sezoně v historii extraligy. Jedna výhra Borisovi chyběla do vyrovnání rekordu Romana Yatsyuka, který měl v roce 2006 v dresu Draků bilanci 11-0.

5. Petr „Speedy“ Síla

Kotlářka Praha se v uplynulé sezoně prezentovala hodně agresivním base-runningem a v počtu ukradených met byla nejlepším týmem extraligy. O největší porci z týmu se postaral rychlonohý Petr Síla, jenž vytvořil nový rekord naši nejvyšší soutěže, když ukradl 34 met. K tomu mu stačilo pouhých dvacet čtyři zápasů. V nové sezoně tak bude mít velkou šanci tento rekord vylepšit.

Psali jsme...  College Baseball: O'Rourke's Diablo Valley finally won

6. Hejmův duben

Matěj Hejma vstoupil do sezony pořádně nažhaven a v dubnu v dresu Eagles Praha pálil jeden homerun za druhým. Nakonec dokázal v prvním měsíci sezony poslat za plot sedm míčů. Ve zbývajících zápasech základní části však ubral z tempa a přidal dalších sedm homerunů. Konečné číslo 14 jej vale zařadilo na první místo celé soutěže.

7. Nezastavitelný Martin Schneider

Martin Schneider v minulém roce nezasáhl do třetiny zápasů svého týmu, ale když už se objevil v lineupu Draků, tak bylo jasné, že si připíše minimálně jeden povedený odpal. Martin nakonec nastoupil do dvaadvaceti zápasů a stejně dlouhá je jeho série s hitem v zápasech základní části.

8. Slabý start Techniky

Brněnská Technika zažívá menší ústup ze slávy a nedokáže navázat na své nejlepší sezony. Rok 2016 ji navíc přinesl negativní klubový rekord, když prohráli prvních šest utkání sezony. Nakonec se však tým z Kraví hory dokázal zvednout a zajistil si postup do playoff.

9. 750 strikeoutů

Ačkoliv Petr Minařík tvrdí, že nepatří mezi nadhazovače, kteří hází množství strikeoutů, tak je to právě on, kdo letos jako první v historii překonal hranici 750. strikeoutů v základní části. Stalo se tak ve stejném utkání, v němž dosáhl jubilea Pavel Budský. Protože populární „Miňo“ má ještě několik sezon před sebou, tak ta tisícovka není nereálná.

10. Návrat Blanska a postup Třebíče

Jedna se o událost, která bude mít dosah na nadcházející sezonu. Olympia Blansko se v baráži dokázala vybojovat jako první postup do extraligy, kam se vrací po nepovedeném ročníku 2012. Naopak Nuclears Třebíč konečně dokázali postoupit do nejvyšší soutěže a tento houževnatý tým z Vysočiny doplnil desítku celků pro rok 2017.

V anketě můžete hlasovat za TOP moment loňského ročníku naši nejvyšší soutěže. Nebo nám v komentářích napište, jestli byste do výběru zařadili jinou událost.

Psali jsme...  EXL: Američan Alec Lemmon se vrací do Hluboké

[yop_poll id=”2″]

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..