MLBNázory

Komentář: Změní MLB pravidlo extra směn?

Jak jsem v několika předcházejích dnech informoval, tak MLB chystá několik změn v pravidlech. První se týkaly samotné MLB, další turnaje World Baseball Classic. V USA se nyní ve velkém diskutuje hlavně o pravidle extra inningů. Dočkáme se tedy velké změny v MLB?

 

Jak včera informoval internetový portál Yahoo v článku od Jeffa Passana, tak by měla MLB letos testovat pravidlo s dvěma běžci na metách od desáté směny. Jako první se do tohto testu zapojí nejnižší farmářský level Rookie Ball. Tato informace pak mezi americkými novináři a fanoušky vzbudila množství otázek, souhlasných reakcí, ale také nesouhlasných.

Ty nesouhlasné říkají, že toto pravidlo zabíjí podstatu baseballu. Mnozí tvrdí, že i to patří mezi krásy baseballu. Že není ani tak důležité, aby tým skóroval, ale hrál baseball. Najdou se i hlasy, že je krásné být na baseballu dlouho a vidět třeba osmnáct směn. Někteří fanoušci na Twitteru zmiňovali, že by tak přišli o možnost vidět nadhazovat také hráče z pole, což se v dlouhých zápasech stávalo.

Druhá strana oponuje, že se tímto pravidlem zabrání devastace bullpenu a ušetří ruce nadhazovačům. Navíc tím přinese další zajímavé momenty, o které je mnohdy v dlouhých utkáních nouze. A nejdůležitějším argumentem je čas. Sám jsem několikrát byl svědkem takto dlouhých zápasů. V živé paměti mám ještě jedno utkání Colorada Rockies, na které jsem se díval šest a půl hodiny. Týmy již neměli k dispozici DH, takže devátý pálkař znamenal skoro jistý aut.

Vidíme, že MLB má snahu zrychlit a zkrátit zápasy. I proto je snaha upravit pravidlo o metě zdarma. Mělo by to pomoct přitáhnout na stadiony i ty diváky, kterým právě dlouhé a nezáživné pasáže ve hře vadí. Také pro televizní společnosti by se tím baseball mohl stát atraktivnější a nemuseli by se bát, že by jim nastavovaný zápas příliš narušil program. Jenže i tady se dá polemizovat. Protože někdy utkání o devíti směnách týmy zvládnout odehrát za dvě hodiny a někdy za tři a půl.

Psali jsme...  MLB: Blake Snell podepsal se San Fracisco Giants

Pokud má říct sám za sebe, tak určitě jednoznačný nebudu. Osobně mi až tak nevadilo dívat se na šestihodinový zápas. Ale chápu všechny argumenty zkrácení zápasů. Na druhou stranu nám i naše liga ukázala, že varianta s běžci na metách dokáže přinést množství zajímavých situací. Takže můj konečný verdikt zní. Změnit pravidla extra inningů. Ale za šestihodinovými zápasy mi bude smutno.

Jaký je váš názor? Jste za změnu pravidel nastavení v MLB nebo byste chtěli zachovat současný stav? Pište do komentářů nebo diskutujte na našem Facebooku.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..