MLB

Byl Jackie Robinson prvním černochem v MLB?

Photo by Bob Sandberg Look photographer, via Wikimedia Commons

12.března se na webu Stream.cz objevil krátký dokument o Jackiem Robinsonovi. Dokument je to určitě zajímavý a buďme rádi, že se něco o baseballu občas na webu objeví. Autoři ve videu zmiňují, že až na pár výjimek v lize nesměli působit černošští hráči. Pojďme se ale na těch pár výjimek podívat.  

Ve zmíněném krátkém dokumentu autoři říkají, že Jackie byl prvním černochem, který nastoupil v MLB. Což je pravda z pohledu, že MLB vznikla v roce 1903 spojením National League a American League. Ale samotná soutěž respektuje statistiky a zápasy již od vzniku National League v roce 1876 a jiných lig dodnes označovaných jako Majors. A od té doby do roku 1947, kdy poprvé nakoukl do MLB Jackie se v soutěži objevili jiní Afroameričané.

Tím prvním byl v roce 1879 William Edward White. William v dresu Providence Grays v dnes již neexistující konkurenci National League American Association (na jejímž základě později vznikla právě American League) nastoupil k jediném utkání a připsal si také jeden hit a doběh.

Druhým a mnohem známějším se stal v roce 1884 Moses Fleetwood Walker. Walker v dresu Toleda Blue Stockings odehrál celou sezonu na pozici catchera. Jeho pálkařský průměr byl .263, což byl druhý nejlepší výkon v týmu. V průběhu sezony se na pět utkání v jejich dresu představil také jeho bratr Welday Walker.

Smutné je, že Walker byl dle pamětníků velmi dobrým catcherem, ale ani to nepomohlo tomu, aby se jeho spoluhráči zbavili svých předsudků. „Walker byl nejlepší catcher, se kterým jsem hrál,“ řekl jednou jeho bývalý spoluhráč nadhazovač Tony Mullane. „Ale nelíbilo se mi, že je černoch. Kdykoliv jsem mu musel nadhodit, tak jsem hodil, cokoliv jsem chtěl bez toho, abych se díval na jeho signály.“

Psali jsme...  1. liga: Po dvou kolech vede Klasik. Technika drží střed tabulky

Stejně jako o mnoho desítek let později, také Walker čelil různým výhružkám a útokům. Někteří hráči dokonce nechtěli hrát, dokud bude na hřišti. Jedním z nich byl například také budoucí člen Síně slávy Cap Anson. O něm se traduje také další historka v souvislosti s jiným hráčem černé pleti.

V roce 1887 New York Giants do svých řad získali dalšího Afroameričana jménem George Washington Stovey. George byl velmi talentovaný nadhazovač a majitele klubu zaujal, když Giants hráli přípravné utkání s Newark Little Giants, za které hrál v té době také výše zmíněný Moses Fleetwood Walker. George měl červenci sezony 1887 také nastoupit do utkání proti Chicagu White Stockings (dnešní Cubs), za které hrával právě Cap Anson. Dokonce byl prý ohlášen na soupisce Giants jako startující nadhazovač. Jenže pak se měl ozvat hvězdný Anson, který odmítl nastoupit proti hráči tmavé pleti. Giants tak udělali ústupek a George do zápasu nenasadili. Dle dobových zpráv se ale tento krok Ansona nesetkal se souhlasem publika, které mu to dalo „sežrat“ při jeho prvním stavu na pálce syčením.

I tento moment pak přispěl k tomu, že se majitelé klubu domluvili a nenasazovali již Afroameričany do zápasů MLB. Existují ještě určité zprávy, že se později několik přeci jen objevilo v lize. Mělo se ale jednat o Afroameričany, kteří měli bledší pleť a kluby je vydávaly za Kubánce nebo Latinoameričany, což byly přeci jen více respektované menšiny. Vše se změnilo až s angažováním Jackieho Robinsona.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..