Názory

Komentář: Případ Tebow

Foto MLB.tv

Včera to přišlo. Tim Tebow se konečně představil v rámci letošního Spring Training a hned v úvodu se musel poprat s nadhozy držitele loňské CY Cyoung Award Rickem Porcellem.

 

Mets bývalého quarterbacka zařadili na osmé místo lineupu jako DH. A fanoušci měli o jeho výkon zájem. Vždyť když se ve druhé směně chystal v kruhu před dogoutem, tak většina fandů na stadionu přestala sledovat hru a neviděla třetí aut dohrávky. Timova velká chvíle tak přišla o směnu později, kdy se postavil nervóznímu Porcellovi. Jak to dopadlo? Strikeoutem.

Celkově nám toho Tim moc nepředvedl. Ve čtvrté směně měl plné mety bez autu a míč odpálil na double play (ale stáhl bod). V šesté směně se dostal na metu po trefení, ale následně se nechal vyautovat na metě.

Ano, kdo sledoval jeho výkony v Arizona Fall League, tak překvapen nebyl. Tam pálil s průměrem .173, což rozhodně patří mezi podprůměrné čísla. Ze 110ti stavů na pálce byl hned 33 krát strikeout. Zaslouží si tedy místo v profesionálním baseballu? Rozhodně ano.

Všimněte si, že schválně píšu v profesionálním baseballu, ne v MLB. Ale i tam může klidně nakouknout (ale o tom později). Je potřeba si uvědomit, že Tim má již 29 let a jen těžko se dostane na úroveň nejlepších baseballistů ligy. Jiné by to bylo, kdyby se baseballu věnoval kontinuálně při hraní v NFL. Stejně jako to bylo třeba v případě Bo Jacksona. I včera bylo vidět, že mu jednoduše chybí nakoukané nadhozy. 

Na druhou stranu je to profesionální sportovec, zvyklý na sobě pracovat. Časem půjdou jeho výkony nahoru a jsem přesvědčen, že na pálce se může (ale nemusí) dostat na průmer AAA nebo AA. Jestli to bude letos nebo za dva-tři roky si netroufám odhadnout. Je mi jasné, že vedení MLB by si přálo, aby Tim žačal najednou předvádět výborné výkony, ale to se asi nestane. 

Psali jsme...  EXL: Eagles Praha přivádí Američana Willieho Barcenu

Mnoho fanoušků nesouhlasí s tím, že se Timovi dostává tolik pozornosti a že dostává tolik šancí v NY Mets. Jenže všimněte si, jak najednou americká média začnou o baseballu psát o něco víc. A přesně to je ten hlavní Timův přínos pro baseball. I proto si myslím, že jej Mets nasadí do některého ze zápasů MLB jako DH. Vždyť je to slušný marketingový tah. Třeba nic neodpálí, ale umíte si představit, co by to udělalo s novináři, kdyby náhodou poslal míč až do ochozů?

Ano, baseball láká i hvězdy jiných sportů. Hlavně ty, které mají pocit, že v něm heště něco můžou dokázat. Třeba se to nepovede, jako v případě Michaela Jordana v devadesátých letech, ale za tu zvýšenou pozornost to stojí. A to MLB potřebuje. A není nic lepšího než ukázat, že hvězda z konkurenční ligy chce hrát právě baseball. Ať se již bude Timovi dařit jakkoliv, jsem rád, že se na tuto cestu dal.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..