Rozhovory

Martin Mužík: Naučil jsem se pokoře ke hře i všemu ostatnímu

Martin Mužík nyní působí na univerzite Wake Tech v Severní Karolině a zatím si nevede špatně. Po prvním tuctu odehraných zápasů patří mezi nejlepší pálkaře v týmu, když si svou úspěšnost drží na čísle .400. I proto jsme mu položili pár otázek.

 

Ahoj Martine. Řekni nám, jak se zrodila tvá cesta a angažmá v USA.

O hraní v USA jsem přemýšlel dlouho, ale neměl jsem žádný pořádný kontakt, který by mi s tím pomohl. Až do doby, než nás v Kotlářce začal trénovat Kris Richards. Pořád mluvil o tom, že bych to mel vyzkoušet. Na jednom z tréninků jsem se ho proto zeptal, jestli by mi pomohl zrealizovat moji cestu do USA. Spojili jsme se i s Mikem Griffinem a Jay Stottem. V červnu jsme pak dostali možnost jet s Danem Padyšákem na Summer camp do Severní Karolíny, kde jsme odehráli pár zápasů s organizací Purpose Driven. Na jeden trénink se také přišel podívat Eric Sibrizzi (head coach Wake Tech community college) a řekl mi, že by mel zájem o to, abych za ně hrál. Krátce potom, co jsem se vrátil, jsme začali vyřizovat všechny papíry potřebné k tomu, abych mohl odletět. A od té doby začala být cesta do USA reálná.

Před nedávnem jsme uveřejnili rozhovor s Martinem Kalábkem, který také hraje univerzitní ligu v USA. Martin v něm říkal, že má jako sportovec velmi nabitý den a vstává již někdy v pět hodin ráno. Jak tedy vypadá tvůj běžný den?

Většinou vstávám v 6:45 ráno. Školu mám každý den od 8:00 do 13:00. Po škole jedeme s kluky domů, dáme si něco k jídlu a jedeme na trénink. Ten začíná v 16:30 a končí v 19:00. Ještě před tím, než nám začala sezona, jsme měli každou středu trénink v posilovně od 5:30 ráno, ale to už je naštěstí za námi. Každou středu máme ještě po tréninků pálku v klecích do 21:00. Do posilovny chodíme individuálně, převážné tak 2-3x týdne. Zápasy máme většinou 3-4 za týden. Myslím, že to mám podobně jako Martin Kalábek.

Psali jsme...  Martin Schneider podstoupí operaci ramene

Jak se ti líbí tréninky a přenesl bys něco z nich také do Kotlářky?

Týmové tréninky jsou fajn. Máme je 4x týdne. Ještě jezdíme se dvěma spoluhráči trénovat extra do místní FBI organizace. Tam jezdíme tak 2-3x týdne, většinou po týmovém tréninků. Určitě jsem se tady naučil pár nových věcí, které bych rad přenesl do Čech.

Mnoho hráčů mi říká, že jim angažmá v USA dalo hodně herně, ale i do života. Jak je to u tebe?

Mentalita je tady úplně jiná. Je to i tím, ýe hráči tady mají jiné možnosti než v Česku. Jestli je tu něco, co jsem si opravdu naučil, tak je to pokora ke hře a ke všemu ostatnímu, co k tomu patří.

Chystáš se podívat i na nějaký zápas MLB? A který tým je tvůj neoblíbenější?

Rozhodně bych se rád podíval na nějaký zápas. Asi by mi bylo jedno, jaký duel by to byl, protože vidět jakékoliv utkání MLB musí být úžasný zážitek! A můj nejoblíbenější tým jsou New York Mets.

Děkujeme za rozhovor a ať se ti i nadále daří.

Aktuální statistiky M. Mužíka

  Z AB R H 2B 3B HR RBI BB SO SB CS AVG OBP
Wake Tech 13 38 10 15 6 1 1 8 6 13 5 2 .395 .489

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..