Ostatní

WBC 2017: Dnes v noci začíná semifinále

Jeden den pauzy měli hráči i fanoušci World Baseball Classic a již dnes v noci se dočkáme prvního semifinále. V něm vyzve Nizozemsko Portoriko.

 

Utkání začíná ve 2:00 SEČ a jako domácí tým jsou vedení Portoričané. Ti mají navíc šanci podruhé v řadě postoupit do finále a tentokrát by rádi získali titul. Nizozemsko zatím nejlépe skončilo na čtvrtém místě. To získalo na posledním turnaji v roce 2013, kdy v semifinále podlehlo pozdějšímu vítezi Dominikánské republice.

Oba týmy se na turnaji v minulosti utkali již třikrát a pokaždé se z výhry radovali hráči Portorika. V roce 2006 vyhráli v základní skupině 8-3. Další dvě výhry si připsali v roce 2009, kdy porazili Nizozemce 3-1 a 5-0. Evropský tým tak má svému soupeři co vracet.

O den později proti sobě nastoupí další dva semifinalisté. Domácí výběr USA vyzve světovou jedničku Japonsko. Tento duel slibuje fantastickou podívanou. Američani by rádi postoupili poprvé v historii do finále, naopak Japonci budou chtít bojovat o třetí titul.

Připomeňme si, že Japonsko je jednoznačně nejúspěšnější zemí World Baseball Classic, když si z každého turnaje odvezlo medaili. Dvakrát zlatou, jednou bronzovou.

To USA překvapivě postoupili mezi elitní čtyřku turnaje pouze podruhé a jejich nejlepší umístnění byla čtvrtá příčka. Letos by si však mladý výběr hvězd MLB rád došel až pro vítězství.

V historii turnaje si tyto dvě baseballové velmoci utkaly pouze dvakrát. V roce 2006 ve druhé fázi turnaje porazili Američané Japonce 4-3, ale nakonec právě Japonci z této skupiny postoupili do semifinále. O tři roky později se tyto dva týmy střetly až v semifinále a tentokrát to již byl jasná výhra Japonska 9-4.

Jak jsem již zmínil, tak vítězové semifinále postupují do finále. Souboj o třetí místo se nehraje a pořadí určí rozdíl v počtu výher a proher na turnaji. Pokud by týmy měli tento rozdíl stejný, tak příjde na řadu již dříve aplikované pravidlo počtu inkasovaných doběhů na počet zahraných autů. Japonsko a Portoriko v tom mají tedy lepší výchozí pozici, protože zatím na turnaji nepoznali hořkost porážky. To Nizozemci i Američané již mají na svém kontě dvě prohry a čtyři vítězství.

Psali jsme...  College Baseball: Padyšák zpátky ve hře. Pospíšil má první homeruny

Pojďme se ještě podívat, jak vidí šance na výhry sázkové kanceláře. Ty více věří, že do finále postoupí Japonsko a Portoriko. Nejhorší kurz na postup do finále a také na zisk titulu dávají bookmakeři Nizozemsku. Největší šance na celkové prvenství naopak dávají Japonsku a pak paradoxně USA. Takže dle bookmakerů vzejde vítěz letošního ročníku ze semifinálového duelu Japonsko – USA.

Komu nejvíce věříte vy? Napište nám do komentáře.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..