Aktuality

WBC 2017 láme divácké rekordy

Foto Gabriel Fidler, Extra Innings

Před letošním ročníkem turnaje World Baseball Classic si pořadatelé přáli, aby se povedlo pokořit návštěvnost z roku 2013. A první čísla ukazují, že zatím se to daří.

Prví fáze turnaje totiž přilákala o 34% fanoušků víc, než tomu bylo při posledním ročníku. Tehdy na stadiony dorazilo přes 463 tisíc diváků. Letos pořadatelé hlásí 624 851 fanoušků na stadionech na Tchaj-wanu, Tokiu, Miami a Mexiku.

Nejvíce lákala právě tokijská skupina, která překonala rekord v návštěvnosti zápasů ve skupině. Celkově tam na zápasy skupiny B přišlo 206 534 fanoušků. Průměrná návštěvnost na prvních třech zápasech Japonska byla přes 42 tisíc lidí. Utkání Japonska proti Kubě dokonce v Tokyo Dome vidělo 44 908 diváků, což je nejvyšší návštěva historie turnaje v první fázi a třetí nejvyšší celkově.

Také skupina C, která se hrála na Marlins Parku překonala jeden rekord. Na stadion si totiž našlo cestu 163 878 diváků, což je absolutně nejlepší číslo v základní skupině hrané na americké půdě. Nejvíce fandů přilákal zápas domácích s dominikánskou republikou, když do ochozů přišlo 37 446 lidí.

Trochu rozporuplně však pro nás zní vyjádření, ohledně sledovanosti přenosů turnaje. Tisková zpráva totiž tvrdí, že turnaj je přes různé platformy vysílán do 182. krajín světa a 415 milionů domácností. Jenže zkušenosti českých fanoušků, ale také dalších nadšenců z Evropy nebo třeba Austrálie ukazují, že je toto číslo poněkud nadsazené. Ve většině těchto zemí totiž turnaj nejde sledovat přes oficiální kanály. A to je obrovská škoda. Snad se to pro příští ročník zlepší a MLB udělá speciální balíček i pro WBC. Věřím, že mnoho našinců by nějakých 10-20 dolarů za jeho sledování obětovalo.

Zdroj dat tisková zpráva World Baseball Classic

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..