Aktuality

WBC 2017: Mexičané podávají protest

Foto Gabriel Fidler, Extrainnings

Kdo sleduje naše sociální profily, tak zaregistroval velkou minelu organizátorů WBC. Ti totiž nejdříve oznámili, že do tie-breakeru spolu s Itálii postupuje Mexiko. Jenže o necelé dvě hodiny bylo vše jinak a WBC vydalo zprávu, že vlastně postupuje Venezuela právě na úkor Mexika.

Ale pojďme se podívat, jak to vlastně celé vzniklo. Od osmé směny, kdy Mexiko vedlo 11-9, tak moderátor na MLB.tv říkal, že pokud Venezuela nepřidá alespoň bod, tak končí poslední a do tie-breakeru jde Mexiko. Následně stejnou informaci sdílel oficiální profil WBC na Twitteri. Jenže později vyšla nová zpráva, která říkala, že postupuje Venezuela.

To vyvolalo velkou nevoli ze strany Mexičanů, kteří po půl čtvrté ráno místního času udělali tiskovou konferenci, která přinesla bouřlivou diskuzi a trvala déle než hodinu. Mexičané na ní oznámili, že podají protest vůči rozhodnutí vedení turnaje.

„Po odpoledním utkání Itálie jsme kontaktovali zástupce MLB, aby nám dali jasné vysvětlení pravidla o postupu do tie-breakeru,“ řekl po konferenci Adrián González pro blog Extrainnings. „Jeho znění totiž není úplně jasné. Ptali jsme se proto lidí od MLB a dostali jsme různé odpovědi. Jeden nám řekl, že jde o odehrané směny, druhý, že důležité budou odehrané auty, další něco jiného. Každý měl jiný názor. Když jsme se ptali nám přiděleného zástupce od MLB Franka, tak ten nám řekl, že potřebujeme vyhrát alespoň o dva body.“ Připomeňme si, že Mexiko nakonec o ty dva body vyhrálo – 11:9.

Mexičané se odvolávají hlavně na to, že v pravidlu je napsané, že se počítají „partial innings“ (v překladu dílčí směny). Dle Adriána předpokládali, že se započítává každá směna, do které tým vstoupil do pole, protože tím dává soupeři možnost skórovat. Nepředpokládali, že se bude počítat počet autů vydělený počtem umožněných doběhů. Abyste to pochopili, tak kamenem úrazu je úvodní duel s Itálií. Zatím, co Mexičané počítali s celou devátou směnou, tak MLB argumentovala tím, že v ní neuhráli ani jeden aut.

Psali jsme...  Martin Červenka se dvěma homeruny v zápase proti Heidenheimu

Adrián sdělil, že jej také naštval zmatek zástupců MLB, když byli ve výkladu tohoto pravidla rozděleni 50na50. „Nakonec nám řekli, že je to takto,“ dodal Adrián. „Tak jsme to vlastně mysleli, ale když jsme to pravidlo psali, tak jsme jej nenapsali jasně.“

Mexičané se také opírají o to, že oficiální twiterový účet turnaje nejdříve uvedl, že si tie-breaker zahrají Mexičané, aby později byla táto zpráva smazána.

Sám jsem zvědavý, jak tento protest dopadne. Pravděpodobně se na rozhodnutí MLB nic nemění. To potvrdil také redaktor španělské verze ESPN. Ten napsal, že Mexiko rozhodnutí přijalo, ale nesouhlasí s ním. Také otevře stadion na zápas Itálie s Venezuelou, ale nijak ho nepodpoří.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..