ČeskoNázory

Komentář: Opening víkend

Plná tribuna v Třebíči   Foto: Robert Vávra

Konečně. Tak jsme se konečně dočkali baseballu i na českých stadionech. Tolik očekávaný úvod extraligy se musel všem líbit. Krásné počasí, spousta fanoušků a množství nádherných baseballových momentů.

 

Škoda, že se v české extralize podrobně nesledují statistiky návštěvnosti na zápasech. Vsadím se však, že letošní úvodní víkend extraligy byl z tohoto hlediska nejúspěšnější v historii. Je pravdou, že Opening weekend vždycky fanoušky lákal, ale obvykle mu příliš nepřálo počasí. Letos bylo vše ideální. Bylo sucho a teplo. Hodně teplo. Věřím, že to extralize pomůže a mnoho z těchto návštěvníků se bude na stadiony vracet častěji, než tomu bylo v minulých letech.

Jenže kromě výborné divácké kulisy nebyla nouze také o skvělý baseball. A nad všemi výkony vyčnívá několik jmen. V každé sérii bychom mohli vyzvednout několik hráčů. Já dnes vyzdvihnu dvojici z Eagles Praha (ačkoliv bych mohl jmenovat více hráčů z více mužstev) – Matěj Hejma a Tomáš Duffek. I díky nim letos vypadají Eagles velmi silně. Bude to stačit na postup do finále?

Velmi zvědavý jsem byl také na výkony nováčků. Blansko určitě nebude chtít zopakovat katastrofální rok 2012 a věřím, že se nějaké výhry urvou. Jak však na tom přesně budou, to ukáží další týdny. Přeci jen Draky příliš nepotrápili. V Třebíči zatím můžou mít důvody k optimismu, protože Nuclears ukázali svoji konkurenceschopnost. Ta by měla s příchodem dalších zahraničních posil ještě stoupnout. Nebo se mýlím?

Mnoho otazníků před sezonou budila loni druhá Kotlářka. Ta vstoupila do nového ročníku poněkud oslabena a hned první víkend se výrazněji potrápila. Zdá se, že letos to hráči loňského vicemistra budou mít hodně těžké. Na druhou stranu je v týmu stále dost hráčů, kteří mají zkušenosti z těžkých zápasů a proto bych Kotlářku ještě neodepisoval.

Psali jsme...  EXL: Hluboká announced this season's signing

Možná jste již zaregistrovali, že si na extraligovém webu můžete u jednotlivých hráčů prohlédnout kariérní statistiky. Bohužel však pouze od roku 2008. Pokud hrajete déle, tak zatím máte smůlu. Doufám, že se brzy dočkáme doplnění starších ročníků. Chci tomu věřit.

Posledním bodem mého dnešního komentáře je iScore. Tento systém totiž od začátku používání podněcuje baseballovou veřejnost k mnohým debatám. A názory na něj se hodně různí. Nejinak je tomu i letos. U mně však poslední dobou ztrácí kredit. Pokud se totiž na některý zápas nedíváte live, tak vás pak čeká zdlouhavé prohledávání přenosu a dohledávání statistik, které vás zajímají. Jak a jestli to změnit? To je otázka, na kterou těžko hledat úplně jednoznačnou odpověď. Čím míň volného času však mám k dispozici, tím víc by se mi líbil návrat ke starému řešení. Jen kvůli té přehlednosti.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..