ČeskoNázory

Komentář: Pohled na baseballový duben

Po čase se opět ozývám se svým komentářem. Podívám se v něm na českou baseballovou scénu a jsem rád, že dnes budu hlavně pozitivní.

Na úvod se ale chci všem fanouškům našeho projektu omluvit za to, že letos nejsem natolik aktivní, jak tomu bylo v minulém roce. Bohužel aktuálně na tom nejsem s časem natolik dobře, abych mohl pokračovat ve stejných kolejích jako v sezoně 2016. I proto jsem prozatím pozastavil spolupráci se serverem Aktuálně.cz, kterému teď nepřináším souhrny z extraligového týdne. Přeci jen udělat kvalitní a plnohodnotný souhrn mi zabíralo hodně času, který momentálně nemám. Jakmile mi to moje pracovní vytížení dovolí, tak se k tomu rád vrátím.

Každopádně pohled na fungování českých klubů mě naplňuje optimismem do budoucna. Hlavně jejich fungování směrem ke svým fanouškům a médiím. Obrovským skokem dopředu se také posunula práce klubů na sociálních sítích. Dovolím si do hodnocení nezahrnovat Draky, kterým lehce vypomáhám. Snad největší skok dopředu a velmi kvalitní práci letos předvádí Arrows Ostrava. Ale postupně se přidávají i další kluby a já věřím, že tuto oblast již jednotlivé kluby nebudou zanedbávat.

Co se týká samotné extraligy, tak je zajímavým faktem, že absolutní prim momentálně hrají tři brněnské celky. Na čele je doplňuje další tým z Moravy – Arrows. Teprve pak najdeme pražské týmy. Jsem však přesvědčen, že jak Eagles, tak také Kotlářka rozhodně zbraně neskládají a dokáží ještě pořadím zamíchat. Co se týká bojů o postup do playoff, tak se nám začíná rysovat sedmička celků, které o něj zabojují. Nováčci již můžou pouze překvapit a Tempo by muselo opravdu hodně zabrat. Jinak jeho šance na playoff nevidím reálně.

Jednoznačně největším momentem dosavadní extraligové sezony je no-hitter Honzy Nováka. To mě inspirovalo k tomu, abych dal dohromady seznam českých no-hitterů v historii. Zatím jsem našel jasné podklady pro tři. Další ještě dohledávám, ale díky vám k tomu mám dostaek podnětů. Všechny pak naleznete v našem Kalendáriu. Co se týká Perfect Game, kterou původně oslavoval často chybující PR tým ČBA na facebookovém profilu, tak jediné avízo mám z Třebíče z roku 2015. Ale Roldan Ochoa ve zmíněném zápase odházel pouze 7 směn, takže to fakticky nesplňuje požadavek, aby mohl nést označení Perfect Game. Podobně dopadl Petr Minařík se svým "no-hitterem", který hodil v dresu Draků v Olomouci před několika lety.

Psali jsme...  Nový evropský Pohár Mistrů odstartuje 15. května

Trochu mě mrzí, že jsme letos přišli o All Star Game. Celkem jsem se na tento zápas těšil. Navíc na toto utkání v posledních dvou letech přišly slušné divácké návštěvy. Nevím tedy proč se ČBA rozhodla tuto akci zrušit. Bohužel opět jsme se nedočkali žádné zprávy, ve které by nám to někdo obšítněji vysvětlil. Ale to je již obehraná písnička a nečekám, že stávající vedení v tom udělá nějaký pokrok.

Na druhou stranu se rodí možná nová tradice tzv. Army Day. Je pěkné vzdávat hold nejen vojenským složkám. V USA je to celkem běžná a velmi oblíbená akce. Čas ukáže, jak se k tomu postaví český fanoušek, protože návštěva na Eagles moc nepřesvědčila. Nechci však předčasně soudit. Také nevím, jaké budou plány s touto akcí do budoucna. Možná si budeme muset počkat, jak dopadnou v Třebíči nebo v Ostravě. Uvidíme jaké plány s Army Day ČBA má. Jestli to nebyla jen záležitost pro jednu sezonu nebo se bude opakovat. Jestli natrvalo vytlačí z programu All Star Game nebo to je jen záležitost volebního roku. 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..