NázoryOstatní

Recenze: Calico Joe a Ten mizernej Bucky Dent

Na českém knižním trhu je jen minimum knih, které v sobě ukrývají basebalovou tématiku. V posledním roce jsem se dostal ke dvěma z nich a přináším vám jejich recenze.  A možná i inspiraci při rozhodování, co si přečíst.

John Grisham – Calico Joe

Tuto knihu jsem dostal jako dárek a hodně jsem se těšil, než ji otevřu. Popravdě jsem moc nevěděl, co od Johna Grishama čekat, protože jsem od něho předtím vůbec nic nečetl. A nakonec vůbec nezklamal.

Grisham myslel i na čtenáře, kteří baseballu nerozumí a na začátku knihy se jim snaží pravidla hry přiblížit. A je to dobře. Dovolím si říct, že Calico Joea si nejvíce užijí čtenáři, kteří vědí, co to baseball je.  Nechci moc spoilerovat, abych neprozradil moc z děje. Každopádně jde o fiktivní děj situovaný převážně do sedmdesátých let minulého století.

Kniha je psaná z pohledu Paula Traceyho syna nadhazovače NY Mets Warrena Traceyho. Ten je velkým fanouškem baseballu a svého otce. Jednoho dne však do ligy vstoupí Calico Joe, který v dresu Chicaga Cubs láme jeden rekord za druhým. Fanoušci díky němu začínají mluvit o tom, že by mohl prolomit slavnou kletbu uvalenou na klub. Calico Joe se stane idolem mnohých mladých fandů a aura jeho slávy nemine ani Paula. Navíc se blíží den, kdy se Warren i Calico utkají přímo na hřišti.

Co se děje dále nemá smysl rozepisovat. Ale je potřeba pochválit samotný styl psaní Johna Grishama, který čtenáře chytí a nepustí. Knihu jsem opravdu nemohl odložit, dokud jsem nepřečetl i poslední stránku. Sice nemůžu říct, že by to bylo to nejlepší, co jsem kdy přečetl, ale kniha ve mně zanechala otisk a neupadne v zapomnění.

Psali jsme...  College Baseball: Padyšák zpátky ve hře. Pospíšil má první homeruny

Hodnocení: 8/10


David Duchovny – Ten mizernej Bucky Dent

Tato kniha vyšla teprve nedávno a hodně jsem se rozhodoval, jestli si ji mám pořídit. Od Davida jsem předtím četl Krávu nebeskou a ta mně vůbec nechytila. Ale když jsem viděl na přebalu baseballový míček a v názvu knihy jméno dvojnásobného vítěze Světové série, tak jsem neodolal.

Tento příběh, na rozdíl od Calico Joea, se prolíná realita s fikcí. Paradoxní je, že ačkoliv je v názvu knihy Bucky Dent, tak na toho v samotném ději natrefíte jen minimálně. Kniha je převážně příběhem vztahu neúspěšného syna a smrtelně nemocného otce. Jeden je fanouškem Bostonu Red Sox a druhý New Yorku Yankees. Syn však chce ulehčit otci odcházení ze života dobrými zprávami z baseballu. Jenže jak na potvoru se Red Sox přestane dařit a je potřeba vymyslet zajímavý plán.

Víc z děje prozrazovat nebudu. Kdo z vás je fanouškem kultovního seriálu Akta X, tak si možná pamatuje jeden z dílů, který režíroval místa režiséra Cartera samotný David Duchovny. A i v tomto díle se díky němu mihly baseballové prvky. Ano, David má baseball rád a na knize je to znát. Navíc je děj propracovanější, než tomu bylo v Krávě nebeské. I propojení reality s fikcí mu dává dostatek důvěryhodnosti. Možná budou mít někteří čtenáři problém s ostrým jazykem, který David používá.

Osobně jsem se s knížkou sžíval trochu pomaleji, než třeba s Calico Joem. Na druhou stranu ke konci mně děj chytil více a knihu jsem nedokázal odložit. Rozhodně si tímto počinem u mě David napravil pověst jako spisovatel a doufám, že ještě nějakou knihu z baseballového prostředí napíše.

Hodnocení: 8,5/10

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..