Ostatní

Má baseball původ v Rumunsku?

Po přečtení nadpisu si možná říkáte, že tvrzení o rumunském původu baseballu je nesmysl. V Rumunsku jsou však přesvědčeni o opaku.

Rumuni totiž věří, že baseball má původ v jejich národním sportu zvaném „oina“. Tento pálkovací sport má velmi dlouhou historii a první zmínky o něm sahají až do čtrnáctého století. Do USA jej dle nich měli přivést nadšení hráči, kteří z Rumunska emigrovali.

Určitou podobnost z baseballem v této hře najdeme. Hráči „oina“ také odpalují nadhozený míč. Jenže nadhoz neletí proti pálkaři od protihráče, ale nadhodí jej vedle něj stojící spoluhráč. Také míč pro „oinu“ je kožený a váží skoro stejně jako baseballový. Vyplněný je koňskou, prasečí nebo buvolí srstí.

Ačkoliv se jedná o národní sport, tak jsou hráči i dnes vesměs amatéři. Navíc rumunská asociace Oiny bije v posledních letech na poplach, protože ubývá hráčů, věnujících se tomuto sportu. V Rumunsku je aktuálně registrovaných 42 klubů Oiny. Další menší kluby jsou rozesety po venkově a věnují se tomuto sportu pouze rekreačně. Problémem však je, že se průměrný věk hráčů zvyšuje a není problém v týmu vidět hrát i padesátníky. Nejednou se v jednom týmu setkají otcové se svými syny.

V Rumunsku se nyní snaží tento sport oživit a probudit zájem mladší generace. Problémem však jsou chybějící finance. I když se zdá, že Oina má již za sebou největší propad, který přišel v devadesátých letech s koncem východního komunistického bloku. Do té doby totiž tento sport podporoval stát a každý armádní, policejní sbor měl svůj vlastní tým. Zdá se tedy, že Oina v Rumunsku přežije a domácí budou i nadále přesvědčeni, že jsou to oni, kdo naučil hrát Američany hru zvanou baseball.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..