AktualityČeskoRozhovory

Nový český web plný statistik

Kdo pozorně sleduje náš Twitter, tak již dávno zaregistroval, že se poslední měsíce připravuje stránka s baseballovými statistikami z českých soutěží. A dnes konečně uzřela světlo světa.

Mnoho fanoušků i hráčů je dlouhodobě nespokojených se statistikami na webstránce České baseballové asociace. Nyní již nemusí smutnit, protože vše podstatné a ještě něco navíc najdou na webu www.baseball-stat.cz. Za tímto projektem stojí Jiří Vlach z Prahy, který stránku tvořil rok a půl. A nakonec je z toho parádní počin. Na stránce najdete pěkný přehled týmových i individuálních statistik. Navíc jsou k dispozici i statistiky, které doteď nikdo u nás nedal dohromady. Jak se říká, "Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod." 

S Jirkou jsem ohledně jeho webu již nějakou dobu v kontaktu a při příležitosti jeho oficiálního spuštění jsem jej požádal o krátký rozhovor.

Jsem rad, že v Česku vznikl projekt jako ten tvůj. Co tě vedlo k tomu, abys založil web basebal-stat.cz?

Já jsem trochu blázen do čísel a statistik a taky celý život rád koukám v televizi na sport. A baseball je pro mě právě ideální kombinací obojího. Je to sport založený na statistikách, který lidem jako já dává nekonečné možnosti užít si takové trochu zvrácené nerdské formy zábavy, kdy se můžu pořád dokola proklikávat různými čísly a hledat v nich ukryté zajímavosti. Bohužel, u nás v Čechách se baseball prezentuje spíš jako týmový sport, kde jde hlavně o tituly a konečné skóre, ale na hráčské statistiky se mezi fanoušky moc nekouká. Tak jsem se rozhodl, že bych to chtěl změnit.

Na Twitteru píšeš, že si na webu pracoval rok a půl. Co bylo nejtěžší při tvorbě této stránky?

Nejtěžší bylo určitě to, že jsem začínal úplně od nuly. Neměl jsem zpočátku vůbec ponětí o tom, jak se dělá web, nikdy jsem informatiku nestudoval, ani se o ni příliš nezajímal. Ale postupně jsem se do toho metodou pokus/omyl dostával a snad jsem se i něco naučil. Navíc jsem baseball-stat dělal doma po večerech a víkendech, takže když nebyl zrovna čas, tak jsem někdy i několik měsíců nenapsal ani čárku. Proto mi to trvalo tak dlouho. Takže stránka má určitě po technické stránce spoustu nedokonalostí, ale věřím, že to její obsah návštěvníkům vynahradí 🙂

Psali jsme...  Češi na Američany nestačili a zahrají si o bronz

Zatím na stránce najdeme statistiky z extraligy. Plánuješ v budoucnu rozšíření i na 1. ligu?

Je to někdy v budoucnu možné, ale znamenalo by to zpracovat všechny statistiky z první ligy za několik let dozadu. Navíc mám pocit, že statistiky z první ligy nejsou kolikrát v příliš dobrém stavu a že tam můžou některé údaje z některých zápasů i úplně chybět, s čímž už zpětně nic nenaděláme.

Objevil si při tvorbě webu nějakou statistiku, která tě vyloženě překvapila?

Rozhodně, bylo jich spoustu. Například Patrick Ahearne, bývalý nadhazovač Draků Brno, odházel v základní části 2011 za 69 směn 71 strikeoutů a jen 3 mety zdarma, což dělá neuvěřitelný poměr 23,7 K/BB. Nebo třeba že Barrios Hernández z pražských Eagles šel v roce 2008 108x na pálku a nedostal ani jeden strikeout. Nebo například to, že Martin Střítecký z Techniky dal alespoň jeden homerun v každé sezoně od roku 2002, tedy už 16 sezon za sebou. Ale nezkoumal jsem jen klasické běžné statistiky, vytvořil jsem i nové statistiky jako WAR nebo wRC+ a ty jsou, myslím, velmi zajímavé.

Je ještě nějaká statistika, která na tvém webu chybí a ty bys ji rád někdy v budoucnosti zpracoval?

Samozřejmě v MLB už se od klasických statistik přesunuli k šílenostem typu rotace míčku za sekundu, nebo průměrná rychlost odpalu, ale to u nás v ČR ještě asi dlouho mít nebudeme. Raději bych zpracoval statistiky, které mi chybí v databázi, a to jsou zejména podrobné statistiky nadhazovačů mezi lety 2002 až 2007, ze kterých se nedochovaly například údaje o metách zdarma, bez nichž se nedá spočítat WAR pro nadhazovače. Také mi chybí statistiky z obrany v poli, což je důležitá činnost každého hráče, ale obtížně popsatelná nějakou statistikou. Zvlášť, když se z celkových čísel nedá rozeznat, na jaké pozici toho konkrétní hráč odehrál.

Psali jsme...  ČBA spustila vylepšenou Czech Baseball TV. Letos již plně placená, ale s mnoha novinkami

A nám fanouškům nyní nezbývá nic jiného, než strávit několik nocí brouzdáním po statistikách české baseballové extraligy.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..