MLBOstatní

Donnie Moore: Nešťastný příběh jednoho homerunu

MLB je plná krásných a pozitivních příběhů. Samozřejmě výhry přináší i poražené a my se na jeden takový smutný příběh podíváme.

Je rok 1986. Hraje se pátý zápas finále American League mezi California Angels a Bostonem Red Sox. Angels vedou v sérii 3:1 a v tomto duelu jsou jednu směnu od postupu do Světové série. Prvního v historii klubu. Více než 64 tisíc fanoušků na stadionu v Los Angeles věří, že domácí neztratí vedení 5-2.

Na kopci je stále Mike Witt, jenž výborně hází celé utkání a nebyl důvod jej vyměnit. Prvním pálkařem Red Sox je Bill Buckner, který si připisuje hit. Následně je však Jim Rice strikeout a naděje Angels jsou hned o něco větší. Stadion však o chvíli později zmrazí homerun Dona Baylora a z utkání je najednou velké drama. O pár vteřin je však publikum opět veselejší, protože Dwight Evans míč poslal pouze vysoko nad vnitřní pole a Angels chybí k postupu do Světové série jediný aut.

O ten se má postarat nový muž na kopci Angels Gary Lucas. Jenže ten svůj úkol absolutně nezvládá a trefuje hned prvního pálkaře, jimž je Rich Gedman. Domácí tak sáhnout k dalšímu střídání a na kopec posílají Donnieho Moora. Closera, který se postaral o 31 saves v sezoně 1985 a v aktuální o dalších 21. Proti němu se staví Dave Henderson. Zatím co se oba připravují, tak na stadionu již finišují přípravy na oslavy postupu do Světové série. 

První nadhoz Moora však míjí strikezónu. Další již ne a Henderson si jej pouze prohlíží. Třetí nadhoz hostující pálkař prošihává a Angels jsou jeden strike od postupu. Čtvrtý míč hází Donnie nízko, jenže Henderson se nenechává strhnout a nešvihá – 2-2. Celý stadion stojí na nohou a fandí domácímu nadhazovači. Pátý nadhoz Henderson pálí mimo výseč a stav je stále 2-2. Před šestým nadhozem se viditelně nervózní Moore projde kolem nadhazovacího kopce a domácí catcher Bob Boone si bere time, aby jej uklidnil. Další nadhozený míč Henderson švihá, ale míč míří pouze do sítě nad backstopem. Také Henderson se trochu prochází, odplivne si a snaží se ze sebe setřást nervozitu. Těsně předtím, než Moore začne s nadhozem si pálkař žádá o time a rozhodčí přerušuje hru. Následující nadhoz Moore opět posílá do strikezóny, Henderson švihá a míč letí až mezi fanoušky v levém poli. Boston otáčí zápas a vede 6-5.

Domácí se však nevzdávají a v dohrávce vyrovnávají na 6-6. O vítězi tak musí rozhodnout extra směny. I v nich dostává důvěru Donnie Moore. V desáté nepovolí ani jeden doběh, jenže ani Angels se nedokáží prosadit. V jedenácté tak na něj čeká další souboj s Hendersonem. To již má plné mety, když nejdříve trefí Baylora, povolí hit středem Evansovi a pak spoluhráči nedokáží zareagovat na skvěle zahranou ulejvku Gedmana. Henderson pak dokáže poslat sebeobětující míč do středního pole a stahuje Baylora pro sedmý bod. Red Sox nakonec vítězí a snižují stav série na 2-3. Nakonec se jim povede otočit celou sérii a postoupit do Světové série.


Zlomený Donnie po zápase

Po utkání vzniká mnoho fotografií, na kterých je vidět viditelně zlomený Donnie Moore. Jak se později shodují jeho spoluhráči, agent i známí, tak se Donnie nikdy nedokázal vyrovnat s homerunem Hendersona. V průběhu Spring Training 1987 byl dotazován, jestli občas myslí na homerun Hendersona. "Víc než je zdrávo," nechal se slyšet. "Budu na to myslet až do smrti." Také fanoušci Angels mu dávali za vinu, že se týmu nepovedlo o rok předtím dostat do Světové série. V následujících dvou sezonách se možná i kvůli tomu nedokázal dostat do předchozí formy. V roce 1988 jej tak Angels propustili a on podepsal smlouvu s Kansas City. Jenže ani v Royals se nedokázal prosadit do hlavního týmu a organizace se tak s ním červnu rozloučila.

Donnie se od zmíněného zápasu hodně změnil a z pozitivního člověka se stal negativista. Nebylo tajemstvím, že jeho frustraci si odnášela také jeho rodina a hlavně manželka Tonya. Vše skončilo tím, že se Tonya odstěhovala nedaleko od jejich domu. Moore se také dostal do tíživé finanční situace (musíme si uvědomit, že v osmdesátých letech nebyly výdělky baseballistů tak vysoké, jako dnes) a rozhodl se prodat svůj honosný dům. 18. července tak měli domluveného potencionálního kupce, jnež se měl dostavit na prohlídku domu. Kupec se však neukázal a Tonya se pohádali. Pak to však vypadalo, že se vše uklidnilo a odpoledne ještě Donnie volal svému agentovi, aby zavolal Astros, že by si mohl zahrát zimní ligu v Portoriku. O pár hodin později, když se Tonya chystala odejít z domu do svého pronajatého bytu, vytáhl Donnie pistoli a svou manželku třikrát postřelil. Ta později, jakoby zázrakem, přežila. Jenže to už se Donnie nedozvědel. S pistolí v ruce odešel za dům a před zraky svého desetiletého syna se zastřelil. 

Psali jsme...  MLB: Zack Wheeler prodloužil kontrakt s Phillies


Několik hodin po incidentu

Těžko říct, jestli by se to stalo i kdyby Henderson míč neodpálil a kdyby Angels vyhráli. Mnoho lidí z okolí Donnieho si myslí, že nikoliv. Donnieho dle nich zlomil právě tento jediný odpal a jsou přesvědčeni, že ten stojí za jeho porměnou v následujících měsících. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..