AktualityMLB

MLB vstoupila do Strikeout éry

Není to tak dávno, co jsme psali o tom, jak se v MLB zvyšují počty odpálených homerunů. Na druhou stranu je k vidění opačný extrém. Zdá se totiž, že MLB vstupuje do “Strikeout éry”.

Dle uznávané ELIAS Sports Burea bylo k MLB k vidění v dubnu 6003 hitů a 6392 strikeoutů. Poprvé by se tak stalo, že za měsíc hráči zaznamenali více strikeoutů, než úspěšných odpalů. Pokud by navíc baseballisté udrželi nastolený trend, tak by za sezonu zaznamenali přes 43 tisíc strikeoutů. Což by bylo o 3 tisíce víc, než v minulém roce.

V minulém roce skončili pálkaři se strikeoutem v 21,6% případech, což byl rekord MLB. Letos jsou nad 22%. Pokud by se nezlepšili nad čísla z minulého roku, tak bude letošní již jedenáctou v řadě, kdy se poměr strikeoutů v lize zvýší.

Je zajímavé hledat důvody tohoto jevu. Při zkoumání statistik je zjevné, že od roku 2006 nadhazovači o něco méně využívají svůj fastball (2006 – 59%…. 2017 – 54%). Navíc pálkaři jsou na pálce agresivnější a více švihají nadhozy za nepříznívého stavu při jejich at-bat. To ilustruje také zvýšené procento strikeotů při stavu 0-2 v pálkařském stavu. To se zvedlo z 40% (rok 2016) až na 47,7 (2018).

Pálkaři navíc více švihají nadhozy mířící mimo strikezónu – 18% v roce 2002, 29% letos. Když k tomu připočteme také snížené procento švihaných nadhozů letících do strikzóny (o 3% od roku 2002), tak nám tato kombinace ukazuje další z důvodu nárustu strikeoutů.

Dalším faktorem je také zlepšená práce rozhodčích za hlavní metou. Od roku 2008, kdy se začal využívat systém PITCHf/x, klesl počet špatně vyhlášených míčů letících do strikezóny. Zatím co v prvním roce takto rozhodčí špatně vyhlásili ball v 4,2% případů, tak se v posledních dvou letech “upískli” pouze v 2,4% případů.

Psali jsme...  MLB: Adam Macko odehrál první zápas za Toronto Blue Jays

Bude zajímavé sledovat, kam se až procento strikeoutů vyšplhá. Někteří fanoušci v USA již na různých fórech vyjádřili obavy, aby tento faktor neuškodil baseballu. Osobně bych se toho nebál a těším se na další vývoj této nádherné hry.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..