ČeskoRozhovory

Budský: Pořád jsem se cítil, že bych měl na to se vrátit do extraligy

Archiv P. Budského


Pavel Budský
– rekordman české ligy v počtu homerunů, čen síně slávy ČBA a držitel ceny FairPlay se může od března tohoto roku pochlubit i výhrou v anketě Sportovec roku Brno- Řečkovice. My se s ním pobavíme o jeho zkušenostech ze zámoří, o MLB a také o tom, kdo má podle něj dostat se do největší baseballové ligy světa.

Jak ses dostal do Montrealu?

Byl jsem jako volný agent, měl jsem nějaké známosti a můj trenér Tomáš Vavruša měl nějaké kontakty a poslal mě do Ameriky na zkoušku. Nejdříve jsem se dostal do tréninkového centra, následně jsem trénoval pod University of Arizona a připravoval jsem se na případný kontrakt. Pak jsem zkusil akademii na Floridě, kde jsem dostal nabídku.

Proč potom přišel přesun do Kansas City?

Hrál jsem konec sezóny a začátek další, ale protože jsem byl starší než ostatní, tak jsem byl propuštěn a hledal jsem nové angažmá. Dohrál jsem sezónu tam a na Spring trainingu se mnou rozvázali smlouvu. Takže jsem odehrál rok a půl v Americe

Co myslíš, že Tě dělilo od postupu do MLB?

Jednoznačně zkušenosti. Byl jsem první z Česka a nevěděli jsme vůbec ty informace a připravenost hráče do soutěže, kterou jsme si v té době nedokázali představit. Limitoval mě také věk. Hráč z Evropy s menšími zkušenostmi a o dva nebo tři roky než ostatní měl těžké se prosadit.

Přišly nějaké další nabídky?

Ano, v roce 2003 mi byl nabídnut kontrakt do AAA ligy v organizaci Minnesota Twins. Tu jsem odmítl z rodinných a zdravotních důvodů.

Sleduješ současnou MLB, kterému týmu fandíš a kdo má podle tebe na to vyhrát letošní World Series?

MLB sleduji. Nemám žádný oblíbený tým, sleduji to obecně. Koukám na výsledky, jak se hraje, kdo má jaké hráče. Sleduji to spíše z baseballového hlediska. Tohle odhadnout není lehké. Když vezmeš výsledek Spring trainingu, tak Boston měl nejlepší čísla za poslední dobu, ale nevím jestli to bude mít nějakou velkou roli. Důležité je hrát celou sezónu kvalitní baseball, aby byla možnost dostat se do play-off, ale jak se říká, post season je úplně jiná soutěž. Je to o aktuální formě, takže to je jedna velká loterie. Na přední příčky tipuju asi Boston, Los Angeles nebo třeba znovu Houston

Psali jsme...  EXL: Do Kotlářky Praha se vrací Angel Vilchez

Kdo myslíš, že u nás má na to dostat se do Milb nebo případně do MLB?

Tak v Milb máme aktuálně jednoho hráče. Martina Červenku sleduji, je na tom dobře, přeji mu to a jestli bude takhle pokračovat i dál, třeba se smlouvy dočká. Ať už s Orioles nebo s jiným týmem nejvyšší ligy. Myslím, že k tomu má blízko. Druhou cestou na vrchol je hrát nějakou dobrou univerzitní ligu a z té potom jít do draftu. Tuhle ligu hrají třeba Martin Mužík a Martin Červinka. Přes tohle vede taky cesta.

V roce 2012 jsi ukončil kariéru. Co tě vedlo k tomu vrátit se?

Byla to doba, kdy jsem si říkal, že je čas skončit (směje se). Pak jsem hrál nižší soutěž, ale pořád jsem se cítil, že bych měl na to se vrátit do extraligy. Tak jsem to zkusil a zase jsem začal hrát, což jsem ani moc neočekával.

V jedné sezóně jsi vedl pálkařské statistiky, tak statistiku ERA. Myslíš, že to někdo zopakuje?

Proč ne. Jen musí být všestranný dobře pálit a nadhazovat kvalitně. Před tím nebyla ta soutěž tak vyrovnaná. V poslední době přidávají na kvalitě zahraniční hráči. Učíme se hrát proti kvalitním týmům. Proto jsme schopni hrát vysoko v evropských soutěžích.

Kdyby byla šance zase nadhazovat, přijal bys to?

Já už mám odházeno dost. Nadhazování je velká zátěž na celé tělo. Občas pár inningů odházím. Za dobu co hraji už dostává rameno a loket dost zabrat a kdybych se přepínal, tak by byla vysoká pravděpodobnost zranění. Navíc si nejsem jistý, jestli bych mohl konkurovat pálkařům. Máme dobrou nadhazovačskou baterii a mladí musí dostat šanci, takže se do toho nebudu tlačit.

Psali jsme...  EXL: Tempo Praha brings in Venezuelan trio

Až ukončíš hráčskou kariéru, plánuješ zůstat u baseballu?

Ano. Letos jsem byl pomáhat reprezentaci juniorů. Budu se snažit pomáhat mladým hráčům a předat jim nějaké zkušenosti. Dělám zimní přípravu kdy je trochu času, protože přes sezónu je to s časem komplikovanější, takže bych u baseballu chtěl zůstat.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Vašek Pacal

Začínající amatérský baseballový novinář

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..