MLBOstatní

Co kdyby postoupili do playoff všichni?

V uplynulých dnech jsem četl článek a několik diskuzí o tom, aby do playoff MLB postoupilo všech 30 týmů. Šílené? Možná. Ale svou logiku to má.

Tato myšlenka je trochu radikální, ale svým způsobem by mohla baseballu pomoct. Vždyť když se podíváme do předsezónních prognóz, tak ještě před prvním nadhozem se prakticky nedávali žádné šance na postup Chicagu White Sox a Miami Marlins. Každý den také můžete sledovat prognostické data na webu Fangraphs a dle nich jsou již teď některé týmy s prakticky nulovou šancí postoupit do playoff. A čím více se budeme blížit konci sezony, tak tím více týmů již nebude moct pomýšlet na vyřazovací souboje. 

Při pohledu na sezonu 2017 najdeme hned 441 utkání, kdy domácí tým měl nulovou šanci na postup do playoff a šance soupeře byly maximálně do 10%. Takže obrovské kvantum utkání, ve kterých o nic nešlo. A odrazilo se to také na diváckém zájmů. Na tyto duely přišlo cca. 5000 diváků méně, než byl průměr klubu. Mnoho fanoušků totiž ztratí zájem, když už ví, že klub nemá šanci vybojovat playoff. To by se s navrhovaným systémem změnilo.

Playoff již v září

Jak by to tedy vypadalo, kdyby postoupily všechny týmy? První velká změna by byla v tom, že by se základní část skončila již koncem srpna. Od září by se pak hrálo playoff, v němž by poslední tým v tabulce vyzval první tým atd. 

Takto by měly všechny týmy celý čas o co hrát. A co víc si přát, než zápasy, ve kterých o něco jde. Pokud by se hrálo na 4 vítězství, tak by se série minimálně dvakrát hrála na stadionu hůře umístněného celku. Někdo může namítnout, že tým přijde o nějakých 20 zápasů, z nichž by byla polovina na vlastním tsadionu. Ale je rozdíl, pokud přijde na nezajímavé utkání 5000 fanoušků a když přijde na playoff vyprodaný stadion. Klub může v rámci těchto soubojů prodat další suvenýry a díky emocím, které playoff přináší, by si diváci odnesli více prožitků. 

Psali jsme...  FRA: GOP obhajilo víťazstvo na French Open

Navíc se můžeme dočkat mnoha příjemných překvapení. a jako příklad nám může posloužit loňská sezona. Vždyť si jen vzpomeňte, jaké trápení postihlo na přelomu srpna/září do té doby suverénní Los Angeles Dodgers. Nebo naopak Oakland Athletics, kteří měli jistotu nepostupu do playoff, odehráli fantastický poslední měsíc. Jenže fanoušků již chodilo poskrovnu, ačkoliv by si tým za své výkony zasloužil pořádnou podporu.

Proč by měla přijít změna?

Těch důvodů bychom našli mnoho. Mohl by to být pokus vrátit baseball v USA na výsluní. Fanoušci by měli další možnost řešit různé varianty dvojic pro playoff, kdo má formu a je favoritem. Také hráči si zaslouží, aby měli celou sezonu o co hrát. Vždyť MLB nám nabídla mnoho skvělých hráčů, kteří neměli to štěstí, aby si zahráli playoff. 

Samozřejmě našli bychom i mnoho argumentů, proč zachovat současný systém. Ale tato úvaha stojí minimálně za to, aby se jí věnovala alespoň krátká debata. Jak to tedy vidíte vy? Líbil by se vám tento koncept nebo nikoliv?

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..