Názory

Komentář: Fanouškem na plný úvazek

Po více než šesti týdnech přinášíme další komentář k aktuálnímu dění od Jána Jabrockého. Podíváme se hlavně na vystoupení českých zástupců v evropských pohárech, ale neopomeneneme ani domácí soutěže.

Draci a Arrows v minulém týdnu reprezentovali českou nejvyšší soutěž ve dvou nejvěhlasnějších evropských pohárech. A jak si vedli? Rozhodně nezklamali, ale také ani neoslnili.

V naši STR Tipovačce jsme dali fanouškům šanci tipovat na konečné umístění obou celků v konečném pořadí. Kolik tipujících se trefilo? Ani ne 5%. Většina tipujících očekávala od obou celků lepší umístění. Na druhou stranu u obou týmů stačilo, aby se jeden z prohraných zápasů (u Arrows ten jediný) vyvinul v jejich prospěch a výsledek mohl být úplně jiný. Možná u ostravského týmu se více očekávalo, že by mohl před svými fanoušky vybojovat další místenku v Champions Cupu, jenže stačilo jedno zaváhání proti Bonnu a Arrows brali “jenom” bronz. Na druhou stranu Ostrava působila v ostatních zápasech suverénně a trochu si vyžrala nespravedlnost turnajového systému. 
[martinus size=”full” color=”white” price=”1″ url=”https://www.martinus.cz/?uItem=269499″ align=”” ]

Co se týká Champions Cupu, tak tam jen těžko můžeme čekat automatické boje o první místo. V konkurenci top týmů z Evropy by to bylo příliš bláhové. A jak zmiňuji výše, tak stačilo, že by se utkání Draků se San Marinem skončilo místo prohry o jeden bod stejně vysokým vítězstvím a najednou by turnaj vypadal jinak. Podstatné je, že se udržela místenka v Champions Cupu i pro následující sezonu a čeští hráči si opět budou moct zahrát minimálně 5 těžkých zápasů s kvalitními soupeři. Jen taková utkání dokáží posouvat hráče dál.

Při pohledu do české extraligy máme již nějakou dobu jasno o postupující pětici do Nadstavby o titul. O poslední místo si to aktuálně rozdávají Třebíč s Tempem. Ačkoliv pražský tým momentálně ztrácí na mužstvo z Vysočiny jednu výhru, tak díky příznivějšímu losu a aktuální (ne)formě Nuclears je možné, že to bude celek z hlavního města, který se dostane do Nadstavby. Praha by tak měla tři týmy v první šestce poprvé od roku 2015.

Psali jsme...  EXL: Hroši Brno signed a pitcher with MLB and NPB experience

Je navíc zajímavé sledovat vzestup baseballu v hlavním městě a jeho okolí i v mládežníckých kategóriích. Vždyť kvalifikaci na Little League ovládl tým Severozápadu a ve finále Senior League i Junior League podlehl Jihu pokaždé jen o jeden bod. V Českém baseballovém poháru U13 a U18 o víkendu také kralovali hráči z hlavního města (Eagles Praha). Navíc Daniel Padyšák z Kotlářky dokázal v souboji o bronz vymazat pálkaře Draků a zaznamenal no-hitter. Až následující roky však ukáží, jestli jde o trvalý vzestup nebo jen aktuální trend. Každopádně i tato vyrovnanost pomůže růstu českého baseballu. 

Nejde neopomenout ani turnaj Perfect Game, který se konal na přelomu měsíců v Brně. Ačkoliv pro mnoho lidí u nás tento turnaj není až tolik zajímavý, tak v globálním pojetí je to výborné zviditelnění českého baseballu. Obzvlášť za mořem, kde se akce této organizace těší velké vážnosti a zájmu. Navíc dle vyjádření členů Perfect Game se dá očekávat, že další turnaje na sebe nenechají čekat.

Letos si český baseballový fanoušek opravdu neodpočine. Před námi je All Star Game poprvé v novém formátu, Pražský baseballový týden, přátelská utkání s Tchaj-wanem, Nadstavba o titul, Super6 a mnoho dalších akcí. Někdy mám pocit, že abych to stíhal sledovat, tak se musím stát fanouškem na plný úvazek. Ale rozhodně si nestěžuji… 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..