ČeskoNázory

Komentář: Ohlédnutí za Super 6

Dnes skončil vrchol reprezentační sezony v baseballové Evropě turnaj Super 6. Čeští reprezentanti na něm skončili na posledním místě, vítězem se stal domácí výběr. Pojďme se proto zpětně na turnaj podívat.

Hned v úvodu je potřeba zmínit, že celý turnaj byl hodně ovlivněný počasím. Kvůli dešti se nedohrálo utkání Nizozemců se Španěly, zrušil se duel Belgie s Nizozemskem a finálový souboj. Velká škoda, že fanoušci nemohli vidět další zápas mezi domácími a Italy, který opět sliboval pořádnou dávku skvělého baseballu. Negativní dopad mělo počasí i na umístnění českého týmu, který skončil poslední jen díky tomu, že Belgie neodehrála utkání s Nizozemskem. Pokud by s domácími prohrála, tak by se v minitabulce posledních tří týmů Češi dostali pravděpodobně na finální 4. příčku. 

Dle výkonů na turnaji to vypadá, že Itálie i Nizozemsko jsou jednoznačně odskočené zbytku evropských reprezentací. Španělsko jim občas dokáže dobře sekundovat a potrápit, byť ne pravidelně porážet. Zbylé celky, kam patří i česká reprezentace, mají ještě co dotahovat. I Super 6 ale ukázal, že pro Mistrovství Evropy bude velmi důležitý termín. Pokud by se totiž hrálo v době, kdy bude probíhat sezona v Minor League, tak by byli Italové i Holanďané značně oslabeni. Přeci jen nahradit hráče jako je třeba Alex Liddi v Evropě jen tak nelze. Pro nás je však důležité, abychom obsadili místo v první pětce, vzhledem k postupu do evropsko-africké kvalifikace na OH. A tento turnaj nám ukázal, že to rozhodně nebude vůbec snadná práce.

Charakter

Jestli můžeme něco doopravdy vyzdvihnout, tak je to charakter českého výběru. Ten prakticky celý turnaj ukazoval, že se nevzdává a bojuje až do konce. Díky tomu jsme mohli být svědky výborných závěrů v jejich podání. Pálkaři šli do toho naplno i za velmi nepříznivého stavu a bylo se na co koukat až do posledního nadhozu.

Psali jsme...  EXL: Angel Vilchez returns to Kotlářka Praha

Pálka

Ačkoliv jsme v pálkařských statistikách skončili až na předposledním místě (nezapomínejme, že Belgie by si pravděpodobně ještě pohoršila a skončila pod českým týmem), tak se rozhodně nemůžeme stěžovat na neproduktivní pálku. Čeští pálkaři totiž, na rozdíl od Německa nebo Belgie, dokázali nasbírat mnoho doběhů proti prvním třem celkům turnaje. Dokonce v počtu získaným met zdarma (28) byli Češi nejlepším týmem turnaje. Martin Mužík s Jakubem Malíkem se také dostali do první dvacítky na turnaji. A kdyby se odehrál zápas Belgie s Nizozemskem, tak je pravděpodobné, že by se k nim přidal minimálně ještě Petr Čech.

Nadhoz

K tomu, aby fanoušek viděl, co nás na turnaji trápilo nejvíce, nemusí být ani příliš velkým odborníkem. Čeští nadhazovači se na turnaji nepotkali s dobrou formou a týmové ERA 12.10 je opravdu vysoké. Samozřejmě je potřebné přihlédnou k tomu, že díky silnému větru je i průměrné ERA turnaje  (8.05) netradičně vysoké. Na druhou stranu, naši startéři si nevedli až tak špatně a jejich ERA je o dost nižší (6.04), než průměr turnaje. Faktem také je, že až na jednu výjimku, nevydrželi naši startující nadhazovači na kopci alespoň 5 směn. To je však možná dané taktikou trenérů, kteří měli šanci dát příležitost více hráčům. 


Suma sumárum, výsledek českého týmu asi baseballového fanouška neoslnil. Turnaj nám ukázal, kde jsou naše slabiny a na čem musíme zapracovat. Některým možná lehce otevřel oči a ukázal, že boj o postup na Olympiádu bude mnohem náročnější, než si mysleli. V zápasech proti Nizozemsku nebo Španělsku však Češi ukázali, že dokáží potrápit i favorizované týmy. Pokud se povede vyladit formu na rozhodující turnaj, tak nic není nemožné. Na druhou stranu, boj o postupovou pětku bude nesmírně těžký. Nezapomínejme, že kromě celků ze Super 6, budou o ni bojovat také silní Francouzi. Otázkou je také, kolik “krajánků” najednou získá občanství v dalších týmech (ale to je na jiný článek). Pochopitelně po turnaji mezi českými fanoušky nepanuje žádná euforie, ale také si nemyslím, že bychom měli být příliš skeptičtí.

Psali jsme...  EXL: Za Eagles bude hrát i Japonec Koya Uemura

P.S.: Závěrem je ještě potřeba zmínit výborný výsledek českých softballistek a pogratulovat jim k prvenství na sogtballovém turnaji.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..