MLBNázory

Na třetí zápas Světové série 2018 se nezapomene

Nesmrtelný, neskutečný, fenomenální, rekordní a mnohé jiné přívlastky si zaslouží třetí utkání Světové série. A to je jen dobře. Baseball potřeboval zápas jako byl tento.

Pokud mám mluvit za sebe, tak to byl jeden ze zápasů, u kterých si i po letech budu pamatovat, kde jsem byl a co jsem dělal. Navzdory tomu, že to pro mně znamenalo nespat 28 hodin. Ale víte co? Stálo to za to.

Z vašich reakcí vyplynulo, že mnoho z vás očekávalo, že se po ranním přebuzení podívá na nejlepší momenty z utkání (nebo na náš souhrn, za což děkuji), ale místo toho jste ještě viděli podstatnou část utkání. A když Max Muncy poslal míč v osmnácté směně mezi diváky, tak to viděli i sváteční diváci MLB. A přesně to baseball potřebuje. Nepamatuji si, kdy jsem viděl tolik článků o baseballu v médiích, jako tomu bylo dnes. Výjimečné situace totiž táhnou a pro popularitu našeho sportu jsme si nemohli více přát. Dokonce mi kvůli tomuto utkání psalo několik známých, kterým běžně baseball vůbec nic neříká.

A co si ze zápasu budeme pamatovat nejvíce?

7 hodin a 20 minut

Tak dlouho trval třetí duel. Historie nepamatuje tak dlouhý zápas Světové série, dokonce ani playoff MLB. Víte kolik se za posledních 100 let odehrálo zápasů, které trvali minimálně stejně dlouho? Dva:

  • 8.5.1984 – Chicago White Sox – Milwaukee Brewers  7-6 (25 směn, 8:06 h)
  • 31.5.1964 – San Francisco Giants – New York Mets   8-6 (23 směn, 7:23 h)

Utkání dokonce překonalo rekord playoff z roku 2014 o necelou hodinu.

WALK-OFF

Pokud dnes sledujete zápasy přes MLB.Tv, tak mezi směnami vám neustále přehrávají významné momenty z baseballové historie. Jako například homerun Kirka Gibsona ze Světové série 1988, kterou ovládli právě Dodgers.

A já vám garantuji, že za dalších 30 let se budeme takto dívat na homerun Maxe Muncyho. Vždyť odpálit walk-off homerun v osmnácté směně i v běžném utkání není každodenní zážitek. Naposledy se to povedlo  v roce 2005 ve čtvrtém utkání NLDS Chrisu Burkemu z Astros.

  • Byl to první walk-off v nastavené směně od zápasu č. 6 Světové série 2011
  • První walk-off Dodgers v playoff od legendární (výše zmiňovaného) homerunu Kirka Gibsona 
  • Pouze čtvrtý walk-off hit Dodgers ve  Světové sérii v historii klubu.

Další zajímavosti zápasu

  • Do utkání zasáhlo 46 hráčů, což se zatím ve Světové sérii nestalo. Oba celky tak do hry neposlali pouze dva nadhazovače. Dodgers Riche Hilla a Hyun-Jin Ryua a Red Sox Chrise Salea a Drewa Pomeranze.
  • Celkově do hry zasáhlo 18 nadhazovačů. Pouze dvakrát v historii Světových sérii se stalo, že nějaký tým použil v utkání 9 nadhazovačů. Nyní tak učinili oba celky.
  • 558 nadhozů poslali nadhazovači do hry, což je absolutní rekord playoff MLB. Předešlý držel výše zmíněný duel NLDS z roku 2005 mezi Astros a Braves.

Nathan Eovaldi

Rozhodně nesmíme zapomenout ani na nadhazovače, který si do statistik zapsal prohru. Nathan Eovaldi, ačkoliv nastoupil až ve 12. směně, odházel výborný zápas. A z pozice relievera si dokonce připsal 97 nadhozů, nejvíce ze všech nadhazovačů Red Sox. dle záznamů je to také nejvíce v historii Světových sérií. Předešlý rekord Charlieho Hougha z roku  1978 překonal o 7 nadhozů.

Kershaw na pálce

Když v sedmnácté směně vyslali Dodgers na pálku Claytona Kershawa na pálku, tak jsem si mnul oči, jestli již od únavy náhodou nemám halucinace. Škoda jen, že si nepřipsal hit. Vždyť naposledy, kdy  nadhazovač z pozice pinch-hittera ve Světové sérii zaznamenal hit, se to povedlo ve Světové sérii 1923.Jack Bentley z Giants v utkání číslo 4.

Psali jsme...  MLB: Athletics budou příští tři roky hrát v Sacramentu

Nešťastná 13ka

Ve třinácté směně jsme byli svědky dvou chyb, které měnili skóre. Nejdříve Vyprodukoval error nadhazovač Dodgers Scott Alexander, díky němuž se Rd Sox dostali do vedení 2-1.

Jenže v dohrávce se při celkem rutinní hře povedlo chybovat Ianu Kinslerovi z Dodgers a domácí vyrovnali. Pokud náhodou Dodgers otočí celou sérii, tak se na tento moment bude hodně vzpomínat. Bude pak Kinsler stejně nenáviděný jako Bill Buckner?

Každopádně, ať již Světová série 2018 dopadne jakkoliv, tak tento zápas si budeme pamatovat ještě velmi dlouho.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..