AktualityOstatní

Přehled vítězů evropských šampionátů

Stejně jako minulé roky, tak i letos vám přinášíme přehled mistrů jednotlivých evropských soutěží.

Belgie

V belgické lize se o vítězi rozhodlo teprve v minulém týdnu, kdy o mistrovi rozhodl až poslední možný pátý zápas finálové série. V něm se utkali Borgerhout Squirrels a Deurne Spartans. Po napínavém průběhu nakonec zvítězil tým Spartans, který tak získal třetí titul v posledních čtyřech letech.

Rakousko

Díky přímým přenosům na Facebooku a baseballsoftball.tv jsme i my měli možnost shlédnout zápasy finálové série u našich sousedů. Do finále se probojovaly mužstva Dornbirn Indians a Vienna Metro Star. Po šesti utkáních se nakonec z titulu radovali hráči Vídně, kteří získali již čtrnácté prvenství v rakouské lize.

Slovensko

Na Slovensku se do finále opět probojovali Angels Trnava a Apollo Bratislava. Bratislavský tým potvrdil roli favorita a získal pátý titul v řadě.

Polsko

V Poslku vítěze určilo pořadí po základní části a novým šampionem se stal tým KS  Silesia Rybnik.

Chorvatsko

V Chorvatsku mohli fanoušci sledovat napínavou finálovou sérii mezi týmy Nada Split a Olimpija Karlovac. Ta se natáhla na maximální počet sedmi utkání. V rozhodujícím duelu to již takové drama nebylo a Karlovac po výhře 14-4 slavila chorvatský titul.

Bulharsko

V Bulharsku se povedlo sesadit z trůnu dosavadního hegemona Blagoevgrad Buffaloes. V přímém souboji se to povedlo Sofii Blues, která tak získala druhý titul v klubové historii.

Francie

V playoff francouzské ligy všech zaskočil tým Rouen Huskies, který po základní části skončil až na čtvrtém místě. Rouen se postupně přes Savigny a Senartem (1. místo po základní části) prokousal až do finále. V něm smetl Montigny 3-0 na zápasy a bere čtrnáctý titl v klubové historii.

Dánsko

V Dánsku hraje nejvyšší soutěž pouze šest týmů a vítěze neurčuje playoff, ale umístnění po základní části. V ní se na prvním místě s devíti výhrami a jednou prohrou umístnili baseballisté Aarhus Athletics. Je potřeba zmínit, že pouze tři mužstva odehrály  všech deset utkání. 

Psali jsme...  College Baseball: Padyšák zpátky ve hře. Pospíšil má první homeruny

Finsko

Pokud jsme v posledních letech psali o finské lize, tak jsme měli jistotu, že pokaždé se do finále dostalo Espoo Expos. To poprvé po patnácti letech neplatilo, když Expos doplatili na horší vzájemnou bilanci s Helsinki Puumat. Oba týmy totiž měli po základní části 10 výher a 6 proher. Finále tak bylo záležitostí týmů z Helsinek, ve které si pro titul vcelku jednoznačně došli hráči Helsinki Mets.

Německo

Německá Bundesliga si mezi týmy s titulem zapisuje nové jméno. Poprvé v historii soutěže totiž na první místo dosáhli baseballisté Bonn Capitals. Ti nejdříve v semifinále vyřadili Regensburg 3-2 na zápasy, aby stejným poměrem ve finále porazili Heidenheim. Zajímavé je, že série měla ještě dohru u zeleného stolu, protože Heidenheim po čtvrtém duelu podal protest na výsledek kvůli bránění rozhodčímu. Vedení soutěže však jejich protest neuznalo za oprávněný.

Velká Británie

Ve finále nejvyšší soutěže ve Velké Británii se utkal Southampton s obhájcem titulu London Mets. Mets nakonec zvítězili a získali pátý titul v historii, což se zatím žádnému jinému klubu v Británii nepovedlo.

Nizozemsko

V Nizozemsku se žádné velké překvapení nekonalo, i když ve finále L&D Amsterdam dokázal uhrát první dva zápasy proti Neptunusu. Neptunus pak zabral naplno a zvítězili čtyřikrát v řadě, čímž získal již devatenáctý nizozemský titul.

Itálie

V Itálii se překvapivě přes Rimini do finále dostalo mužstvo Parmy. Jejich sen o titulu se rozplynul po čtyřech utkáních a museli pogratulovat Bologni k šestému italskému prvenství.

Irsko

Počtvrté v řadě získal titul tým Dublin City Hurricanes, který ve finále zdolal Greystone Mariners 2-0 na zápasy.

Norsko

Absolutně jednoznačným vítězem norské ligy se stal tým Oslo Pretenders Rascals, který za celou sezonu nepoznal chuť prohry a získal jednadvacátý ligový titul.

Psali jsme...  College Baseball: Martin Zelenka zaznamenal 3 homeruny ve 2 zápasech

Švédsko

Dvacátý druhý švédský titul vyhráli hráči Leksand Lumberjacks, kteří ve finál zdolali Sölvesborg Firehawks 3-1 na zápasy.

Španělsko

Loňské prvenství v División de Honor obhájili baseballisté Tenerife Marlins, pro které to byl desátý titul ve španělské lize. Ze třiadvaceti odehraných utkání pouze třikrát odešli s prohrou.

Švýcarsko

Také ve Švýcarsku se dočkali fanoušci překvapivého vítěze. Zürich Challengers sice skončili po základní části na čtvrtém místě, ale v playoff pak ve čtvrtfinále vyřadili pátý Bern Cardinals, semifinále první Zürich Barracudas (3-2 na zápasy). Ve finále zdolali další pětizápasovou bitvu s Therwill Flyers, které porazili v rozhodujícím utkání walk-offem v poslední směně.

Ukrajina

Letošním vítězem ukrajinské ligy se stal tým BioTexCom-KNTU z města Kropyvnyckyj, který ve finále porazil soupeře ze stejného města SDUSHOR-2. 

Maďarsko

Vítězem maďarské nejvyšší soutěže se poprvé v historii stal tým Érd Aeros, který ve finále zdolal Reds Budapest.

Interliga

Finále evropské Interligy bylo čistě chorvatskou záležitostí a zároveň stejné jako finále chorvatské ligy. A i tady poznalo stejného vítěze, když Olimpija Karlovac zdolala Nada Split

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..