AktualityOstatní

V Austrálii vznikne profesionální ženská baseballová liga

Před pár dny jste v našem widgetu v Krátkých zprávách mohli dočíst, že vedení ABL uvažuje o spuštění ženské ligy. Nyní jsou jejich představy mnohem konkrétnější.

Na stránkách ABL vydal prohlášení majitel Brisbane Bandits Mark Ready, že rozjíždí nový byznys plán zahrnující vznik profesionální ženské baseballové soutěže “Women’s Professional Baseball League”. A dle vlastních slov je přesvědčený o jeho úspěchu.

Optimismus pro jeho plány mu určitě dodalo nedávné prohlášení z Japonska, kde se již hraje ženská profesionální liga. Na její zápasy si v letošní sezoně našlo cestu skoro 100 tisíc fanoušků. A to již je slušný základ. Hlavně když si vezmeme, že Austrálie je ve stejném časovém pásmu jako Japonsko, Tchaj-wan nebo Jižní Korea – vše krajiny, kde je baseball nesmírně populární. Navíc soutěže v Austrálii se rozeběhnou v době, kdy se na severní polokouli baseball nehraje.

Hlavně poslední faktor v posledních letech pomáhá růstu místní ABL, která se vzmohla natolik, že již nepotřebuje přímou podporu od MLB, jak tomu bylo při její obnově. 

Co se týká financí, tak Mark Ready prohlásil, že má zajištěnou podporu sponzorů, kteří podporují jeho klub. Dá se navíc předpokládat, že by nová soutěž mohla oslovit další případné partnery v dalších asijských zemích. 

Možná je pro nás ženský baseball velkou neznámou, ale zdá se, že se zájem o něj v posledních letech zvedá. I proto jsme letos mohli být svědky Mistrovství světa, které se hrálo v létě na Floridě. Před YouTube jej mohli sledovat fanoušci na celém světě a určitě není nezajímavé, že si přenosy z tohoto turnaje pustilo 3 a půl milionů diváků. 

Budeme proto se zájmem sledovat, jestli se Australanům povede z této vize vykřesat úspěšný projekt, ale když se tak dívám na vzestup ABL v posledních letech, tak rozhodně není důvod hýřit pesimismem. 

Psali jsme...  MLB: Adam Macko part of MLB Spring Breakout

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..