AktualityNázory

Jaký vliv bude mít na baseball oteplování a zrušení letního času?

Počasie a baseball jsou dva faktory, ktoré nejde ve vzájemném spojení opomíjet. Proto jsme se podívali na to, co současný trend v počasí pro tento nádherný sport znamená.

Smyslem tohoto článku není polemika o tom, jestli globální oteplování zničí naši planetu nebo je to jen dočasný trend a za pár desítek let může být vše jinak. Faktem však je, že průměrné teploty se za poslední dekády zvýšily a to má dopad i na baseball. Přeci jen je baseball venkovní sport a při své délce je počasí mnohdy rozhodujícím faktorem, jestli fanoušci na stadion dorazí.

Krásným příkladem byl letošní duben, který byl oproti dlouhodobému průměru teplejší o 4,8°C a kluby to poznali i na návštěvnosti při otevíracích zápasech sezony. Mnoho fanoušků si tak mohlo užívat příjemné počasí již v prvních kolech. Obzvlášť Opening day se mnohdy hrávalo při teplotách blížícím se nule, což letos nehrozilo. “Předem upozorňuji, že jsem skeptik ohledně globálního oteplování a za třicet let může být mnohem větší zima než je tomu teď,” řekl pro náš server Radim Kepák. Aktuální oteplování však kvituje. “Před pár lety, když jsme dělávali v dubnu softballový turnaj ‘Osvobození Ostravy’, tak nám běžně zasněžilo a nebylo vidět mezi vnitřním a vnějším polem. To jsem ale již pár let nezažil. Takže je tepleji. Také Opening Day se letos hrál při patnácti stupních. Letos a poslední roky nám baseball nenarušila zima. Akorát jsme v tomto roce v jednom utkání měli opačný problém. Byla tak teplo, že zkolaboval rozhodčí,” dodává předseda Arrows Ostrava.

“Já to nějak nesleduji,” přiznává manažer Draků Arnošt Nesňal. “Stačí mi, že je tepleji a sezona se zkracuje a nehraje se v říjnu. To mi úplně stačí. Na náš tým ale oteplování žádný vliv nemá.”

Psali jsme...  EXL: Eagles signed Japanese Koya Uemura

Konec střídání času

Další novinkou, která se dotkne baseballu je také zrušení střídání letního a zimního času.  Pokud by se nakonec prosadila varianta, kterou preferuje aktuální česká vláda, tak by se zachoval zimní čas. To by také znamenalo, že se v létě bude stmívat o hodinu dříve, než jsme zvyklý. A protože Draci i Arrows hrávají mnoho domácích zápasů pod umělým osvětlením, tak nás zajímalo, jaký dopad to bude mít pro oba kluby. Hlavně tedy po stránce ekonomické, protože náklady na umělé osvětlení nejsou nezanedbatelná položka v rozpočtech klubů.Ptali jsme se také, jestli v tomto případě nebudou uvažovat o posunutí večerních duelů na dřívější hodinu.

“Protože většinu večerních zápasů hráme v pátek, tak kvůli dojezdům soupeřů nad tím uvažovat nemůžeme,” odmítá variantu posunutí začátků zápasů brněnský lodivod. “Co se týká ekonomické stránky, tak to bude pro kluby, které světla mají nepříjemná záležitost. Oproti těm, která jsou bez umělého osvětlení je to záležitost stovky tisíc navíc. Už teď to dělá mezi kluby se světly a bez v rozpočtech obrovský rozdíl,” doplňuje Arnošt Nesňal.

“V žádném případě nebudeme uvažovat o přesunu času,” říká také Radim Kepák z Arrows. “Spíše to vidím na zachování začátků v sedm s tím, že utkání skončí o půl desáté. Diváci jsou na to zvyklý. Uvažovat nad tím můžeme pouze v případě, že by to bylo příjemnější pro fanoušky. Hlavně pro ty s dětmi, protože bude dříve tma a budou ukládat děti spát. Ale naopak si myslím, že by nám to mohlo pomoct. Nám i všem klubům, které mají světla. Zápas pod umělým osvětlením je totiž zajímavý v tom, že kolem je tma a lidé se soustředí jenom na to, co je osvětlené. Stejně jako v kině,” přidává svůj pohled předseda ostravského klubu.

Psali jsme...  MLB The Show umožní hrať ako baseballistka

Jaká bude realita ukáže až čas. Každopádně tyto změny budou mít určitý dopad také na baseball. Dovolím si ale říct, že pro pravověrné fanoušky bude dopad nulový. Ti přijdou na stadion, i kdyby, jak se lidově říká, padaly trakaře. 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..