Ostatní

Když fotbal převládá nad baseballem

Na světě byste nenašli moc zemí, kde si baseball držel dlouhá léta pozici sportu číslo 1. Jednou z nich byl ostrov Kuba, ale jak se zdá, ani tam to již neplatí.

Kuba se může pyšnit třemi tituly olympijských šampiónů a na svém kontě má také 25 prvenství na (dnes již neexistujících) světových šampionátech. Ale z ulic nyní baseball pomalu ale jistě vytlačuje jiný sport – fotbal.

“Fotbal byl kdysi na Kubě okrajovým sportem, ale nyní si buduje pozici národního sportu,” přiblížil pro server Yahoo trenér Humberto Nicolas Reyes, jenž trénuje mladé baseballové naděje již 40 let. Vidí to také na odlivu dětí, které dávají přednost konkurenčnímu sportu. “Většina dětí přechází na fotbal,” dodává smutně Humberto. 

Jeho slova potvrzuje také trenér fotbalové reprezentace Raul Mederos. “Dnes děti a mládež více inklinují k fotbalu, než-li k baseballu,” řekl nedávno agentuře AFP.

Embed from Getty Images
Tento trend je vidět i při preferencích televizních stanic, odkud se baseball vytrácí víc a víc. “Dnes se hrálo 8 zápasů baseballové ligy, ale v televizi nebyl ani jeden. Místo toho se můžete podívat na utkání Barcelony,” nechal se slyšet pětašedesátiletý Eduardo Medina. “Co vám mám říct? Fotbal postupně baseball převyšuje v zájmu.”

Pokud se novináři ptají místních, proč dávají přednost fotbalu před baseballem, tak velmi často zmiňuji finance. Fotbal je totiž pro kubánské rodiny mnohem levnější než baseball. Pohled na počty registrovaných v jednotlivých sportech zatím stále vyznívá v prospěch baseballu. Ten má ve všech kategoriích přes 46 000 registrovaných hráčů. Fotbal zatím pouze 25 000. V tomto ohledu tedy baseball vyhrává. Kdoví jak dlouho.

Zajímavý krátký dokument z dílny VICE Sports

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..