AktualityMLBNázory

Omezí MLB zásadně defenzivní posuny?

Trochu v tichosti se v zákulisí MLB “peče” pravidlo, které vcelku zásadním způsobem může změnit hru baseball v následujících letech. Vedení soutěže si dalo za úkol nové pravidlo prosadit a zdá se, že se tak může stát již brzy.

Již jsme letos psali, že MLB se potýká s poklesem návštěvnosti. Jedním z důvodů může být také nižší atraktivita hry, ve které nad pálkaři začínají dominovat nadhazovači a ve hře je k vidění více strikeoutů než hitů. Mluví se dokonce o Strikeout éře. A to by se mělo změnit.

Je známo, že komisař MLB Rob Manfred je již dlouho odpůrcem defenzivních posunů hráčů v poli. Obzvláště ve vnitřním poli. Právě posunu obránců mají mít za následek snížený počet úspěšných odpalů. Dle statistiky, s kterou přišla televize ESPN v loňské sezoně bylo k vidění o 30% více posunů (o 8000 posunů), než o rok dříve a pálkařský průměr ligy spadl na .248, což je nejnižší číslo od roku 1972. 

Embed from Getty Images

Také Scott Mitchell ze stanice TSN včera na svém twitterovém účtu uvedl, že mu tuto informaci potvrdil prezident Toronta Blue Jays. Ten je sice proti zakazování defenzivních posunů, ale dle vlastních slov je s tímto názorem v menšině.

Samozřejmě, aby podobná změna prošla, musela by ji schválit také hráčská unie. Ta třeba loni zablokovala pitch count (omezený čas mezi nadhozy). Již začátkem prosince se touto otázkou zabýval také  Jayson Stark z The Athletic (odkaz). Možností, jakým způsobem pojmout případný zákaz je mnoho. Ale všechny by přinesly více zisků met, tím pádem více běžců na metách a s tím také více akce. I proto by toto omezení mohlo projít i přes hráčskou unii.

Psali jsme...  EXL: Arrows rewritten the history. Kotlářka won their first game

Osobně bych tuto změnu přirovnal ke změnám v pravidlech, které udělala hokejová NHL. Ta také pravidly okleštila možnosti obránců, což přineslo více gólů. Ano, i tato změna přinesla mnoho kritiky mezi konzervativními fanoušky. To stejné se dá očekávat i při změně pravidel v baseballu. Na druhou stranu, více úspěšných odpalů, běžců na metách a doběhů může baseballu a jeho atraktivitě jenom prospět.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..