Aktuality

Vedení ČBA se příští měsíc hodně obmění

Již 12. ledna se bude hlasovat a volit nový předseda České baseballové asociace a také složení Výkonného výboru. A dle nominací je jasné, že se dočkáme hned několika změn.

Pozici předsedy ČBA bude obhajovat Petr Ditrich. Proti němu se překvapivě postaví manažer Draků Brno Arnošt Nesňal. Kromě Petra Ditricha je jediným členem současného VV, který znovu kandiduje Pavel Jozek z Nuclears Třebíč. My jsme oslovili tři nováčky mezi kandidáty a všem jsme položili prakticky stejné otázky. (zatím nám chybí odpovědi od třetího osloveného, jakmile dorazí, tak je doplníme).


Arnošt Nesňal: Můžeme dosahovat ty nejvyšší úspěchy

Před nějakým časem jsme spolu dělali rozhovor, v němž jsem se ptal, jestli budete kandidovat na předsedu ČBA. Tehdy jste to vyloučil. Co Vás přimělo k tomu, abyste změnil názor?

Moje kandidatura proti Petrovi Ditrichovi je spíše symbolická. Chci mít jistotu, že mu budu moct jako protikandidát položit několik otázek. Chci, aby bylo jasně před Parlamentem a celým hnutím řečeno, kam český baseball směřuje. Rovnou říkám, že poslední směr se mi celkem líbí. Road To Tokio je můj šálek kávy. Věřím, že to je možné a věřím, že Petr to také potvrdí.

Mezi kandidáty do Výkonného výboru ČBA (dále VV) jsou nové tváře. Nemyslíte, že by to pak pro nový VV mohla být nevýhoda? Že Vám budou chybět ty, dejme tomu, politické zkušenosti?

Já nejsem politik. Pro mě to není nic nové. Jedná se o vizi tohoto sportu, který by měl být jednou profesionální a jak dosáhnout tohoto cíle, vyhrát Mistrovství Evropy a dostat se na Olympiádu. V tom nevidím žádnou politiku. Od politiky tam máme Petra Ditricha.

Co se týká pozic ve VV, kandidujete na více pozic. Která je Vám nejbližší?

Psali jsme...  Martin Schneider will undergo shoulder surgery

Určitě je to STK. Můj cíl je jednoznačný. Vrcholový sport a řízení soutěží je tomu nejbližší. V STK jsem také dlouhé roky pracoval na různých pozicích. V této problematice se vyznám nejlépe. Tou druhou je pozice hospodáře, protože práce s čísly je nutnost každého manažera v každém klubu.  

Proč by měli ze všech kandidátů dát přednost Vám před ostatními?

Já bych nepokládal otázku, proč by si měli vybrat mně. Já zastupuji určitý názorový proud a věřím, že český baseball může být dobře vnímaný sport, může být olympijským sportem a můžeme dosahovat ty nejvyšší úspěchy. Věřím, že by měl alespoň jeden z pěti členů VV mít tento názor.


Tomáš Ovesný: Marketingu a systému soutěží. Dvě oblasti, které bych chtěl změnit

Proč jste se rozhodl kandidovat?

Mám jiný názor na některé věci, které proběhly v posledních letech a chtěl bych je změnit. Týká se to slabého marketingu a systému soutěží, který v podstatě brání pokračování starších hráčů v hraní baseballu. To jsou dvě oblasti, které bych chtěl změnit.

Vy už jste to trochu naznačil. Zkuste nám lehce naznačit, o čem by měly být Vaše vize ohledně marketingu a systému soutěží. Máte v hlavě radikálnější změny nebo jen kosmetické úpravy?

Pokud se jedná o marketing, tak tam je podle mého názoru špatně nastavený grantový program.  Podle mě je třeba podpořit jakékoli aktivity klubů, které dokáží nalákat a připravit program pro diváky. Je třeba lépe pracovat s tzv. „vnitřním marketingem“ v rámci našeho hnutí.

Dalším problematickým bodem je v současnosti program „podpora infrastruktury“, který podporuje již postavené a krásné stadiony nikoli však ty, které by úpravy nutně potřebovaly.

K systému soutěží… V Extralize nyní máme velkou spoustu utkání, v niž o nic nejde. Dle letošní zkušenosti bylo již po 18 z 27 utkání základní části jasno, kterých šest týmů postoupí do Nadstavby. Rozšířením Extraligy se výrazně zhoršila kvalita první ligy. Mám spoustu nápadů ke zlepšení. Chtěl bych, aby byl celý systém soutěží nastavený tak, že uvidíme více kvalitních utkání, v nichž o něco jde.

Psali jsme...  College Baseball: Michal Kovala odházel svůj nejlepší relief v sezóně

Proč by měli ze všech kandidátů dát přednost Vám před ostatními?

Možná právě díky těm vizím, které jsem nastínil v prvních dvou odpovědích.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..