MBNázory

Komentář: Také 1. liga potřebuje změnu

Pár dnů před Štědrým dnem proběhla schůzka 1. ligy a dle zápisu na stránkách asociace byla vcelku interesantní. Také autor tohoto komentáře se setkává s různými názory ohledně druhé nejvyšší české soutěže. A zdá se, že ta také musí projít určitou obměnou.

Snad největším mínusem 1. ligy, který zaznívá mezi hráči i fanoušky na zápasech 1. ligy, je její úroveň. Po odchodu Třebíče a Blanska do eExtraligy tato soutěž přišla o dva kvalitní týmy, které se nepovedlo adekvátně nahradit. Například Spálené Poříčí v uplynulém roce zvítězilo pouze jednou z dvaatřiceti pokusů a v Nadstavbě, kdy hrálo již pouze proti slabším týmům, hned 12-krát z šestnácti utkání prohrálo o více než 15 bodů. Také budoucnost tohoto týmu v 1. lize je nejistá, jak stojí v zápisu ze Schůze.

Jedno je ale jisté. Zatím co kvalita Extraligy nově příchozími neutrpěla, tak 1. liga potřebuje nový impulz. Řešení, jak ho dosáhnout, je několik. Ale jak na schůzi zmínil Pavel Jozek větší změna bude možná až v roce 2020. Hlavně kvůli tomu, že podmínky pro letošní Extraligu jsou již dané. Tento rok se formát baráže s největší pravděpodobností měnit nebude. Jaké možnosti se však do budoucna nabízí?

Rozšířit o B-týmy 

O této možnosti se mezi zástupci klubů a fanoušky mluví celkem často. Problémem jsou pravidla, která by musely být nastolená pro B-týmy. V minulosti totiž často docházelo k tomu, že “béčka” často hráli jeden víkend ve velmi silné sestavě, aby následující postavily do utkání pouze juniory. Tím pak dokázaly nepříjemně ovlivňovat vývoj v tehdejší ČML. Na druhou stranu již dnes některé kluby spoléhají na pomoc extraligistů a také se stává, že ne každý týden mají v sestavě stejný počet posil z nejvyšší soutěže.

Zahraniční týmy

Tato možnost není úplně nezajímavá a může přinést kvalitu do 1. ligy. Dokáži si představit, že by do 1. ligy zasáhly týmy z Polska nebo Slovenska. Mám informaci, že již teď jeden zahraniční klub silně zvažuje žádost o účast v 1. lize. Jsem přesvědčený, že kluby jako Frýdek-Místek nebo Bučovice by raději jezdily do Polska nebo na západ Slovenska, než třeba do Spáleného Poříčí. Vyšší počet klubů by mohlo vyřešit rozdělení soutěže na dvě divize s tím, že kluby by odehrály více utkání s týmy z vlastní divize, než z té druhé a snížily by se jim výdaje na cestování. Rozhodně to stojí za zvážení. 

Psali jsme...  College Baseball: Georgia je zpátky na vítězné vlně

Farmářská soutěž

V našich končinách možná nepříliš reálná varianta, ale nesmíme ji vynechat z debaty. Vždyť již teď některé kluby mají vcelku silnou spolupráci s extraligovými celky. Navíc jejich ekonomická síla by jim v případě postupu nedovolila hrát Extraligu. Již několikrát jsme byly svědky toho, že vítěz 1. ligy neměl zájem o postup do nejvyšší soutěže. 

Snížit počet týmů v Extralize

I táto možnost se často zmiňuje. Mnoho fanoušků argumentuje hlavně tím, že rozdíl v kvalitě mezi spodními celky Extraligy a prvními týmy v 1. lize dělají hlavně zahraniční posily. Jen nejsem příliš přesvědčený, jestli má smysl opět měnit nový formát Extraligy, který byl zavedený teprve nedávno. 

Jen těžko nyní dokážeme předvídat, jak bude nakonec 1. liga vypadat. Samozřejmě je možné, že někdo přijde ještě s dalším zajímavým návrhem. Každopádně druhá nejvyšší baseballová soutěž potřebuje určitou změnu, která by její kvalitu posunula opět o něco dál. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..