Rozhovory

Petr Ditrich: Máme potenciál

Foto: © Fotobanka ČBA

V sobotu se na jednání Parlamentu ČBA volil nový Výkonný výbor. Jediným staronovým členem se stal předseda baseballového hnutí Petr Ditrich. V neděli jsme jej proto kontaktovali a požádali o telefonický rozhovor. 

Petře, v čele ČBA jste od roku 1993. Když se podíváš zpátky, co je podle Tebe největší změna, která se za ty roky v českém baseballu udála?

Ten rozdíl je neuvěřitelný, jsme někde úplně jinde. Navíc mi přijde mi, že ten rozvoj probíhal kontinuálně. Nezaznamenali jsme žádné výkyvy. Největším impulzem bylo, když jsme se stali olympijským sportem a právě to nastartovalo zájem dětí a mládeže a pomohlo růstu hnutí v devadesátých let. Osobně si nejvíce vnímám postup do A skupiny z Anglie a první ME v Paříži, tam jsme poznali, že na to máme. Velký rozvoj mládeže pak vedl ke skvělým výsledkům mládežnických reprezentací. Hodně nás posunulo pořadatelství velkých akcí jako ME a MS.

Zmínil si baseball jako olympijský sport. Jenže pak se z Olympiády celkem dlouhou dobu vytratil. Myslíš, že to baseballu výrazněji uškodilo?

Rozhodně. Z hlediska významu a postavení určitě. Kdybychom byli regulérním a jistým olympijským sportem a neměli tam tu pauzu, tak si troufám říct, že bychom byli na šestém-sedmém místě v kolektivních sportech u nás. Což by se samozřejmě odrazilo i ve financování a podobně. Ani teď nám úplně nepomáhá, že jsme „pouze“ sport zařazený do programu jednotlivých Olympiád. Nejsme permanentní olympijský sport, což je svým způsobem problém. Navíc nás permanentní boj o pět kruhů vyčerpává.

Lehce si zmínil pokrok v mládežnických kategoriích. Zatím co na úrovni mužské reprezentace máme v Evropě problém dostat se na medailové pozice, tak v mládežnických reprezentacích dokážeme celkem pravidelně sbírat medaile. Kdy čekáš, že se tato dobrá práce s mládeži dokáže výrazněji přelít i na úroveň mužské reprezentace?

To je dobrá otázka. Já si myslím, že hlavní rozdíl u týmů, které hrají proti nám je v posilách z dvěma pasy. Pamatuji si, že Španělsko jsme již dokázali pravidelně porážet. Itálii se bála, reálně jsme je ohrožovali. Pak přišlo období, že si tyto země začaly vozit posily. Kdybychom se podívali na to, kolik jejich reprezentantů prošlo jejich výchovou, tak by se jich moc nenašlo. A to je ten rozdílový faktor.  Nevidím nic, co bychom dělali špatně mezi reprezentaci do 18ti let a mužským výběrem.

Psali jsme...  EXL: Eagles Praha brings American Willie Barcena

Měl jsem informace, že trenéři by i chtěli některé hráče s českými předky zařadit do národního týmu. Například Johna Straku a podobně. Naráží ale na problém, že česká legislativa je v tomto ohledu celkem přísná a je složité sehnat pro ně český pas. Řešíte tedy i toto?

Ano, to chceme všichni. Pracuje se na tom již pár let. Ale výsledky zatím nejsou, na dobré cestě jsou první dva hráči, ale nechci to zakřiknout. Problém je v legislativě a také hráčů s českými kořeny není tolik jako třeba  

Když se podíváš na uplynulé čtyři roky, jak bys zhodnotil z Tvého hlediska, co se vám ve Výkonném výboru povedlo nejvíce a naopak, co příliš ne?

Myslím, že se hodně povedl rozvoj mládeže do 10ti let. Bylo to prezentované i v sobotu na Parlamentu. Nyní máme více mužstev u těch mladších kategoriích. Fantasticky všechno klaplo při organizaci ME do 23 let v Brně. 16 týmů, 3 země, skvělá jízda týmu za postupem. V marketingu a PR jsme měli spoustu dobrých nápadů, ale nedokázali jsme je systematicky dotáhnout a na objem vložených peněz nebyly výsledky až tak dobré. Osobně teď budu tlačit na to, aby se to dobře nastavilo, abychom to mohli zpětně i dobře vyhodnotit.

Nyní však bude, až na Tebe, nové složení Výkonného výboru. Navíc všichni nově zvoleni jsou nováčky v této funkci. Nebojíš se, že vás to bude zpočátku trochu brzdit?

Musím říct, že jak mám pocit, že hnutí za ta léta dobře znám, tak volby nikdy nedokáži dobře předvídat. Velkou výhodou ale je, že všichni zvoleni jsou z baseballového hnutí. Všichni z výboru se dobře známe, máme podobný styl jednání, máme velkou šanci, že to bude dobře fungovat. Upřímně, před čtyřmi lety jsem měl pochybnosti.

Ptám se z jiného důvodu. Čeká nás celkem výbušný rok. Před námi jsou Mistrovství Evropy a, doufám, také kvalifikace na Olympiádu. Ptám se tedy, jestli právě nezkušenost těchto nováčků nebo třeba možné nějaké potencionální vnitřní rozbroje (věřme, že nebudou) můžou trochu brzdit to, na co se soustřeďujeme?

Rozbroje nejsou dobré slovo, v minulém VV byla často vypjatá diskuze, ale kdo ví, jestli to bylo dobře nebo špatně. Budeme pozitivní, rozbroje nebudou. Ohledně výsledkového vyvrcholení Road to Tokio je vše několik let nastavené, tedy i Mistrovství Evropy a kvalifikace. Národní tým se připravuje, má program s těžištěm v Arizoně. Hráči mají dobré podmínky a ovlivnit již můžeme pouze maličkosti.

Psali jsme...  The third edition of Women's Baseball French Open starts on Saturday

Dle mých zdrojů ze zahraničí se aktuálně hodně v Evropě řeší lokace pro evropsko-africkou olympijskou kvalifikaci. V zákulisí prý jsou velké tlaky z Itálie, která chce, aby se kvalifikace odehrála v Boloni. Můžeš nám trochu přiblížit, jak to tedy vypadá?

Další víkend by se to mělo na schůzi WBSC v Itálii oficiálně oznámit. Já to vím, ale nesmím ani naznačit.

Aktuálně máme všichni jeden sen, jímž je postup na Olympiádu. Ačkoliv to bude nesmírně těžké, tak stojí za to o to bojovat. Vše to máme v programu Road To Tokio. Pojďme se ale podívat ještě dále. Kam bys chtěl, aby se český baseball za nejbližší 4-5 let posunul?

Chtěl bych, abychom se jako sport posunuli někam těsně za házenou a dostat se na šesté místo v olympijských sportech. Máme ten potenciál. Tím, že v Americe a v Asii je baseball profesionální jednička sport, jsme strašně silní. Můžeme se dál posunout v nárůstu členské základny. Samozřejmě to hodně ovlivní i to, jestli budeme pokračovat jako olympijský sport na Olympiádě v Paříži. Může se stát, že budeme opět vyřazeni, pak opět zařazeni. Ty dopady určitě nějaké budou.

Dle mého názoru by ale více, než zařazení baseballu mezi olympijské sporty, pomohlo, pokud by se Martin Červenka dostal do MLB.

Určitě by to také strašně pomohlo. To je právě ta naše šance v profesionálním sportu. Krásné je že se to může stát kdykoliv a Martin k tomu má teď nejblíž.

Ptám se i proto, abych zjistil, jestli jste jako ČBA na tuto eventualitu připraveni. Jestli už máte připraveni nějaký marketingový plán jak toho využít?

Víme o tom, ale nemáme připravený plán jak postupovat bod po bodu. Jak jsem říkal musíme připravit novou strategii, tam to bude.

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..