AktualityOstatní

Zajímavý baseballový experiment z Venezuely

Ačkoliv venezuelská liga nepatří u nás mezi příliš známé soutěže, tak letos přišla s velmi zajímavou novinkou, která může inspirovat i jiné baseballové ligy.

Před letošním playoff přišlo vedení venezuelské zimní baseballové ligy (LVPB) s tím, že postupující týmy do playoff si můžou v rozšiřujícím draftu vybrat 2 hráče z mužstev, pro které již sezona skončila. Toto unikátní pravidlo může pěkně okořenit celou základní část i playoff. Týmy totiž bojují v základní části i o co nejlepší postavení pro tento „playoff draft“ (pokud to tak můžeme nazvat). A ti nejlepší hráči z nepostupujících mužstev mají šanci zabojovat o titul. A navíc to také zvedne kvalitu týmů v bojích o titul a o to lepší baseball fanoušci uvidí.

Jen pro ilustraci si tuto situaci převeďme do MLB, kde do playoff postoupí 10 celků. A ty by si mohly z nepostupujících celků vybrat esa jako Jacob deGrom, Mike Trout, Max Sxherzer, Yadier Molina a podobně.

Nebo v české extralize (v ní ale nepostupující celky do playoff nekončí) by si Draci třeba vybrali Jeffreyho Barta z Hrochů, Arrows Joea Riveru z Techniky a tak dále. Rozhodně je tento experiment zajímavý a může přispět atraktivitě soutěže. Obzvlášť pokud jde o uzavřené ligy, jako je tomu v zahraničí, kde by se dalo lépe aplikovat.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!
Psali jsme...  The third edition of Women's Baseball French Open starts on Saturday

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..