MBMLB

Bobby Bonilla: Hráč, který má jistý plat déle jak Bryce Harper

Před několika dny podepsal Bryce Harper třináctiletý kontrakt s Philadelphii Phillies. Nová posila Phillies tak má jistotu, že bude mu budou přicházet peníze od klubu až do konce sezony 2031. Jenže v zámoří se okamžitě našli škarohlídi, kteří připomněli, že existuje hráč, jenž bude pobírat peníze od klubu MLB ještě déle. Je jím Bobby Bonilla.

Pokud vám toto jméno není příliš známé, tak na tom není nic zvláštní. Bobby totiž v MLB nepůsobí již od roku 2001. Stále však pobírá roční plat 1 milion 193 tisíc 248 dolarů a dvacet centů (1 193 248,20 zapsáno v číslech). A to až do roku 2035, kdy mu 1. července přistane od New York Mets na účtu poslední výplata. To již bude mít Bonilla 72 let.  I proto nazývají zámořští fanoušci 1. červenec posměšně “Bobby Bonilla Day”.

Jak je možné, že někdo, kdo již dlouho nehraje v MLB, pobírá vyšší plat, než mnoho současných baseballistů v nejlepší lize světa? Je za tím zajímavý, ale rozhodně ne pěkný příběh.

Bonilla vstoupil do MLB koncem osmdesátých let a jako výborný pálkař se rychle stal hvězdou soutěže. V dresu Pittsburghu se ve své třetí sezoně dostal do výběru All-Star Game a v letech 1988, 1990 a 1991 získal cenu Silver Slugger. I proto po něm brzy sáhli New York Mets a v roce 1992 mu nadělili královskou smlouvu. S šesti miliony dolarů se Bonilla stal třetím nejlépe vydělávajícím hráčem soutěže. Jenže v té době se začala naplno projevovat také stinná stránka jeho povahy. Výkony Bonilly se v New Yorku propadly a hráč se až příliš často pouštěl do konfliktů s novináři a fanoušky. V některých zápasech se dokonce stávalo, že jej vypískali samotní fanoušci Mets. A tak nebylo s podivem, když v roce 1995 již v New Yorku o jeho služby nestáli.

Psali jsme...  Bryce Harper odpálil 3 homeruny v zápase

V červenci 1995 tak došlo k jeho výměně do Baltimoru, kde strávil zbylé dva roky stávající smlouvy. Ačkoliv Orioles pomohl k postupu do playoff, tak se po roce 1996 z něj stal volný hráč. Na trhu po něm sáhla Florida Marlins a Bonilla jí svými výkony pomohl k vítězství ve Světové sérii 1997. Bobby svými výkony na hřišti dával zapomenout na problémy, které měl v New Yorku, ale i tka bylo s podivem, když jej koncem roku 1998 Mets získali výměnou s Dodgers za Mela Rojase.

A tady se dostáváme k jádru toho, proč Mets do dnešního dne Bonillovi vyplácí přes milion dolarů ročně. Po návratu Bobbyho do New Yorku se hráč opět dostával do konfliktů s trenéry i fanoušky, až vše dospělo k tomu, že jej manažer Bobby Valentin přestal stavět do zápasů. Vedení Mets se proto snažilo hráče zbavit, ale na trhu se nenašel žádný zájemce o výměnu a tak se klub agentem hráče Dennisem Gilbertem domluvil na zajímavé dohodě. Bonillovi totiž zbývalo doplatit 5.9 milionů dolarů, které však klub potřeboval pro nákupy dalších hráčů. 

Po náročných vyjednáváních se obě strany domluvily, že klub bude Bonillovi peníze vyplácet až od roku 2011 a k tomu připočtou patřičný úrok (8% ročně). Díky tomu se tak stalo, že z 5.9 milionů je nyní 29.8 milionů. Když se na to po letech novináři Gilberta ptali, tak odpověděl suše. “Vím, že je Bobby z dohodou spokojený, ale moc jsme pak o tom nemluvili. Jsem rád, že je šťastný.”

A tak každý rok 1 července v USA znovu a znovu rozebírají, pro koho byla tato domluva výhodnější. Jestli na ni více vydělal hráč nebo klub. Nebo jestli to byla chyba pro obě strany. Těžko říct, ale když budete přemýšlet, kdo má nejdelší kontrakt v MLB v současnosti, tak si vzpomeňte také na Bobbyho Bonillu.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..