MBMLB

„Letos toho předvedeme mnohem víc,“ vzkazuje baseballista Jakub Voják

Doznívající emoce z výhry extraligového titulu a příprava na novou sezonu, která může vyvrcholit kvalifikačními zápasy na olympiádu. Toto všechno zažívá Jakub Voják, hrající trenér baseballového týmu Skokani Olomouc a současně i hráč národní reprezentace. V rozhovoru prozradil například to, na které posily se mohou těšit fanoušci olomouckých baseballistů a také proč bude letošní baseballový rok opravdu nabitý.

Vloni sesadili Arrows Ostrava po mnoha letech Draky Brno z mistrovského trůnu české baseballové extraligy. Ty jsi byl u toho jako jejich hostující hráč. Jaké je to vyhrát extraligový titul?

Oslavy byly veliké, protože Arrows vyhráli mezi muži svůj první titul. Tým si navíc odnesl i ocenění od Moravskoslezského kraje. Baseball se tak dostal ještě více na oči veřejnosti, což je velmi důležité. Vyhrát bylo super! Ale lepší by samozřejmě bylo vyhrát se Skokany!

A co tvé individuální ocenění, které sis odnesl jako takzvaný nejužitečnější hráč celé play off?

To zohlednilo, jak jsem celkově přispěl týmu ve finálových zápasech. Měl jsem je všechny vyrovnané a dařilo se mi pálit i bodovat. To ale nejen mně. Až tak moc jsem nevyčníval. I další kluci na tom byli dobře, ale rozdíl mezi námi mohl být v jednom odpalu.

Jsi skromný. Naopak neskromné je tvé přání vyhrát extraligu se Skokany. To znamená, že v Olomouci zůstáváš. Jak to letos plánuješ?

Rozhodně zůstávám a chci za ni vyhrávat. Systém bude stejný jak vloni. Pokud se nám bude dařit v základní části, tak zůstanu do konce sezony. Když ne, je zde možnost jít znovu do Ostravy, kde by chtěli, abych za ně nastoupil, ale nic není rozhodnuto, jsme na začátku. Záleží, jak se bude sezona vyvíjet. Důvod je prostý a pochopitelný. Jsem stále v nominaci reprezentace. Kdybych druhou půli sezony hrál baráž, tak by mě tyto zápasy nemohly připravit na evropský šampionát a pak případně na olympijskou kvalifikaci.

Psali jsme...  EXL: Eagles Praha přivádí Američana Willieho Barcenu

V jaké jsi kondici?

Cítím se nejlépe, jak jsem se kdy cítil. Možnost dostat se s národním týmem na olympiádu je tak obrovskou motivací, že do toho půjdu ještě mnohem víc naplno než kdy jindy. Musí taky sloužit zdraví! Důležité bude sehrát se s týmem a ukázat trenérovi, že se člověk neustále zlepšuje. To se budu snažit dokázat v rámci Spring Training v Arizoně, kam vyrážíme s reprezentací ještě před startem extraligy.

Právě kvůli zářijovému mistrovství Evropy a následné olympijské kvalifikaci bude letošní extraligová sezona rychlejší, než ty předchozí. Jak bude vypadat?

Přesně tak. Extraligová sezona bude náročnější. Zápasy budou nakupené víc do sebe. V základní části, která začíná poslední březnový víkend a skončí už na konci května, nás každý týden čekají tři utkání. Bude to rychlé a je potřeba chytnout to od začátku. Vždyť za dva měsíce může být pro tým po sezoně. V srpnu bude play off, v září mistrovství a hned po něm kvalifikace na olympiádu, která se bude týkat prvních pěti týmů šampionátu.

Loňská sezona byla pro Skokany velmi špatná. Nebodovali jste a dělali spousty chyb v obraně. Nakonec jste bojovali v baráži o udržení v extralize. Co se stalo?

Musíme si přiznat, že jsme nebyli stoprocentně připravení, nezvládli jsme systém soutěže, kdy se hraje každý týden, a nechytili jsme začátek. S prohrami přišly problémy v týmu, kdy jsme to na sebe přenášeli. Potom se to sice zlepšovalo a dva týdny před koncem základní části jsme byli na šestém místě, ale nakonec jsme skončili celkově devátí. Vloni to byla opravdu nepovedená sezona. Nejhorší, jakou jsem kdy zažil, ale tím si asi projde každý tým, v kterémkoli sportu.

Co tedy udělají Skokani pro to, aby dopadli lépe než vloni?

Přes zimu jsme se snažili, abychom byli co nejvíce připraveni na sezonu novou. Loňskou musíme hodit za hlavu. Začínáme všichni s nulou. Přes zimu se atmosféra v týmu zlepšila. Soupiska českých jmen bude takřka stejná až na pár nových či staronových jmen. Vloni se k nám po letech vrátil Marek Sova. Navrátilcem je i Vašek Blažek. V týmu má své místo i Jindra Adamus, který u nás hostoval vloni v druhé půli sezony. Stejně jako to dělají ostatní týmy, i my potřebujeme posily, zejména doplnit síly na nadhazovacím kopci.

Psali jsme...  FRA: GOP obhajilo víťazstvo na French Open

Takže kdo jsou letošní zahraniční posily?

Předně to jsou tři američtí hráči. Prvním Američanem je Michael Gonzalez. Ten hrál vloni ve švýcarské lize a přes zimu na Novém Zélandu, takže je neustále v herním modu. Tým doplní na pozici spojky a dokáže odházet závěr zápasu. Další dva kluci jsou vyloženě nadhazovači. Mason Felt se připravuje v Arizoně a Justin Woods hraje momentálně v Austrálii ve stejné lize, ve které jsem působil já. Hrát budou od prvních zápasů. Kromě nich se k nám přidá Ital Fabrizio Minardi a Japonec Koichi Park, oba studují na univerzitě Palackého v programu Erasmus.

Propojení s univerzitou je výborné. Jak jste s hráči navázali kontakt?

Fabrizio mě oslovil s tím, že hraje třetí italskou ligu a chtěl by se připojit k tréninkům a na pár zápasů. Je to nadhazovač. Určitě nebude jen do počtu. Je to v pohodě borec, který na sobě pracuje. Velké plus pro něj vidím v tom, že se může zlepšovat při společných trénincích s americkými hráči. A Koichi Park? Ten se o nás dozvěděl od Fabrizia. Napsal mi, jestli by mohl také přijít. Když dorazil, byl jsem velmi překvapený. Tři roky baseball nehrál, ale má to stále v sobě. Bude velkou posilou. Jeho místem bude vnitřní pole, kde je rychlý a ohebný. Diváci uvidí klasický japonský styl. A našim věrným i novým fanouškům hodláme předvést mnohem víc.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..