MBRozhovory

Libor Basík: Bavit diváka není vůbec snadné

Před pár dny uzřela světlo světa informace, že v letošní sezoně se dočkáme zápasů MLB s českým komentářem. Dvě utkání každý týden a zápasy playoff slibuje O2 TV Sport. Jedním z moderátorů bude také Libor Basík a toho jsme požádali o krátký rozhovor. V následujících týdnech vám přineseme také informace, co v přenosech O2 TV připravuje.

Již je to několik let, co se v některé z českých televizí objevil přímý přenos z MLB. Mezi fanoušky panuje menší skepse ohledně případné kvality komentářů. Zaregistrovali jste tyto hlasy a co byste českým fanouškům vzkázal?

Otázka ke kvalitě komentářů a komentátorů je spojována ve všech sportech, ne jen v baseballu. Já věřím, že se spolukomentátory, jako bude Kuba Vančura a další hráči bude divák spokojen. Petr Svěcený hrával baseball, Vojta Bidrman MLB dlouho komentoval ještě na stanici Galaxie Sport, Honza Velart dohromady s klukama z Nova Sport hrají MLB fantasy ligu a má veliký přehled, já ročně shlédnu na MLB.TV cca 100 zápasů a s Kubou Vančurou jsem komentoval World Baseball Classic. A asi tak – odborník komentář nepotřebuje, my musíme v naší branži počítat s tím, že sledují fanoušci, laici, prostě široké spektrum obecenstva a ne pouze insideři – i když je mi jasné, že baseball bude trošku jiný, než majoritní sporty u nás. Bude důležité se připravovat, získávat zajímavosti a bavit diváka po dobu cca 3 hodin, což není vůbec snadné. Ale jak jsem psal na začátku, kluci zkušenosti mají, jsou dlouholetí komentátoři různých sportů a určitě to zvládnou!

Já hraji tenis od svých šesti let, mám nejvyšší trenérské vzdělání, jsem denně několik hodin na kurtu. Honza Homolka chytal juniorskou ligu ve fotbale, David Sobišek hrál vrcholově fotbal a přesto nám diváci píší, že svému sportu nerozumíme a proč komentujeme něco, o čem nic nevíme (usmívá se).

Psali jsme...  EXL: Kotlářka nevyhrála ani na třetí pokus

Letos se odehrají také 2 zápasy MLB v Londýně. Plánujete je oba zařadit do svého vysílání?

Vím, že určitě do Londýna poletím (směje se).

O Vás je známo, že jste fanouškem Tampa Bay Rays. Navštívil jste osobně jejich zápas nebo nějaké jiné utkání Major League?

Koukám, že máte velký přehled. Je to pravda, od roku 2008, když jsem poprvé navštívil zápas v Tampě jsem se do Rays a celé ligy zamiloval. Na zápasech Rays jsem byl jak na Tropicana Field, ale i v Bostonu na legendárním Fenway Parku. Navštívil jsem zápasy Mets a Yankees, ale byl jsem i na Minor League v New Orleans na tehdy ještě Zephyrs a na Staten Island Yankees. Před měsícem jsem byl na Floridě, jelikož krom baseballu jsem vášnivým fanouškem Floridy Panthers a během pobytu v Miami jsem vyrazil do Marlins Parku na Fan fest před nadcházející sezónou.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..