MBMLB

Proč je Kimbrel stále bez angažmá?

Již za 20 dní je Opening Day nové sezony v MLB (když nepočítáme 2 zápasy v Japonsku) a asi nejlepší closer současnosti Craig Kimbrel stále neví, kde bude působit v nadcházející sezoně. 

Zahraniční média polemizují, že by se mohol objevit zpátky v dresu Bostonu nebo Atlanty. Oba celky by při cestě za postupem do Světové série hvězdného closera potřebovaly. Další možnosti, kde by Kimbrel mohl skončit, jsou Philadelphie nebo Washington.

Mluví se také o Tampa Bay. Jejich hvězdný nadhazovač a vítěz CY Young Blake Snell by jej přivítal: “Je zkušený. Je nejlepší. Kdo by nechtěl nejlepšího closera ve svém týmu?” řekl Snell pro Tampa Bay Times.

Kimbrel má nyní 30 let a za 9 let v Major League nasbíral již 333 Saves. Mezi nadhazovači, kteří odházeli alespoň 500 směn, drží rekord v počtu strikeotů v poměru na 9 směn (14.7) a vylepšené ERA+ (211). Dokonce i Mariano Rivera je v těchto statistikách až za Kimbrelem. A to se Rivera letos stal prvním hráčem historie, který byl jednohlasně zvolen do baseballové Síně slávy. Kimbrel má dokonce lepší WAR než měl ve třiceti Rivera. 

Loňská sezona v podání Kimbrela nebyla jeho nejlepší v kariéře, ael stále byl výborný. Jeho 42 Saves a 13.9 strikeoutů na 9 směn patřily mezi nadprůměr soutěže. Navíc byl posedmé vybrán do All-Star Game. Proč tedy stále čeká na smlouvu?

Pravděpodobně v tom budou peníze. Jayson Stark z The Athletcis napsal, že Kimbrel požaduje šestiletý kontrakt a 100 milionů dolarů. Dosavadní rekordní smlouvu mezi relievery obdržel Aroldis Chapman, který dostal 86 milionů dolarů v pětiletém kontraktu. A jak se zdá, týmy (až na pár výjimek) nejsou příliš ochotné platit volným hráčům obrovské peníze. Navíc Chapman měl v době podpisu své smlouvy o dva roky méně, než má nyní Kimbrel. Také Kenley Jansen měl pouze 28 let, když podepsal pětiletou smlouvu na 80 milionů dolarů s Dodgers. 

Psali jsme...  Český baseball získal 3 ocenění WBSC Europe

Zástupci klubů pravděpodobně nevěří, že si Kimbrel udrží TOP formu až do šestatřiceti. Varovným signálem pro ně je jeho fastball. Ten je totiž jednou z jeho hlavních zbraní, ale v uplynulém roce jeho průměrná rychlost klesla (viz. tabulka)

[ads_color_box color_background=”#eee” color_text=”#444″]2011 – 96.2 MpH
2012 – 96.8 MpH
2013 – 96.9 MpH
2014 – 97.1 MpH
2015 – 97.3 MpH
2016 – 97.3 MpH
2017 – 98.3 MpH
2018 – 97.1 MpH[/ads_color_box]

Kimbrel je tak letos v podobné pozici, jak byl minulý rok Greg Holland. Ten sice zaznamenal v roce 2017 41 Saves, ale pak dlouho čekal na vhodnou smlouvu. Jeho čekání nakonec skončilo až v první den sezony, kdy vzal na milost roční kontrakt se St. Louis Cardinals. Pokud ale Kimbrel sleví ze svých nároků a bude požadovat spíše kratší smlouvu na tři nebo čtyři roky, tak se najde klub, který mu takovou smlouvu na stůl předloží. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..