MBMLB

Jsou za zvýšeným počtem homerunů v MLB upravené míče?

Jak v posledních letech v MLB přibývá odpálených homerunů, tak fanoušci i hráči hledají důvody, co za tím vězí. A mnozí za tím vidí upravené míče.

Startér Baltimoru Alex Cobb se dokonce pro Washington Post nechal slyšet: “Ty míče jsou “nadopované”. Jsme v zábavním průmyslu a fanoušci chtějí vidět homeruny a to je to, o co tu běží. To je v pořádku. Je jen trochu frustrující, když musím odpovídat na otázky ohledně výkonnosti. Celou kariéru jsem házel s určitým typem míče a pak se to najednou změnilo. Je těžké o tom mluvit, protože od nadhazovačů to zní jako hledání výmluvy.”

Podobně se vyjádřil také David Price z Bostonu pro USA Today. “Prostě nám to řekněte. Všichni to vidíme. Jen přijďte a povězte nám to.”

Komisař MLB Rob Manfred totiž doteď odmítá, že by nárůst odpálených homerunů šel na vrub změny míčů. V únoru dokonce řekl, že tento nárůst spadá do “non-ball” faktoru. Přitom ale v roce 2018 podle novináře Roba Nightengaleho přiznal, že současné míče mají trochu nižší odpor vzduchu. Díky tomu by pak míče mohly létat o něco dále.

Pro všechny, kteří za zvýšeným počtem homerunů hledají právě změněné míče, je stěžejní také sitauce v Triple-A, kde letos začali používát stejné míče, jako v MLB. A zatím co v roce 2018 byl v Pacific Coast League byl průměr homerunů na zápas 0.94, tak letos se zvýšil na 1.38. V International League se zvedl z 0.80 na 1.18.

Někteří novináři uvažují, jestli má tento zvýšený počet homerunů smysl pro atraktivitu hry. Upozorňují totiž, že ve statistice TTO (three true outcomes – počet míčů, které skončí homerunem, metou zdarma a strikeoutem; čili nejdou do hry) nyní statisté evidují nejvyšší číslo v historii MLB 35.8%.

Psali jsme...  MLB: Blake Snell podepsal se San Fracisco Giants

Nadhazovači se mnou asi nebudou souhlasit, ale pro fanoušky je homerun jednou z nejvíce zábavných částí zápasu. A také míče se v průběhu let obměnily a měnit se budou i v budoucnosti. Každopádně, pokud změna nastala a to na žádost vedení soutěže, tak by bylo rozumné, aby to její zástupci přiznali.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..