MBNázory

Komentář: Jak to vypadá se stěhováním Rays do Montrealu?

Ve čtvrtek jsem možná trochu unáhleně přinesl krátkou a nepříliš přesnou zprávu o možném stěhování Rays mezi Tampou Bay a Montrealem. V noci jsem měl více času si tuto situaci projít důkladněji. Pojďme se proto podívat, na několik klíčových aspektů a možnosti, že se to povede.

Co se aktuálně děje?

Po tom, co včera vyšla zpráva, že Rays můžou hledat možnosti stěhování mezi dvěma městy se ozvalo vedení města St. Petersburg. Jeho starosta Rick Kriseman se nechal slyšet, že nepovolí klubu, aby s Montrealem o této možnosti diskutoval. Připomněl, že Rays mají podepsaný pronájem Tropicana Field až do roku 2027.

Znamená to, že je možné stěhovní mrtvé? Nikoliv. Kriseman dělá to, co dělají Rays. Snaží se zabezpečit si půdu pro nejvýhodnější “deal” s organizací MLB. Stále totiž probíhají jednání majitele Rays Stuarta Sternberga s městem o novém stadionu, který by nahradil Tropicana Field. Ty už ale probíhají skoro deset let a je možné, že Sternbergovi došla trpělivost a pokud mu vedení města nevyhoví, tak na stěhování dojde.

Proč je to dobrý nápad?

Existuje na to jednoduchá odpověď: Tampa Bay nestratí MLB a Montreal ji získá. Fandové v Kanadě jsou hladoví po baseballu a mnozí z nich po stěhování Expos do Washingtonu postrádají svůj klub na východě země. Další odpovědí je počasí. Klub by mohl začínat sezonu na Floridě, kde je v dubnu a květnu přijatelné počasí. Mnohem lepší, než v Kanadě. Naopak červen až srpen by mohl strávit v Kanadě a na září se přesunout zpátky na Floridu.

Stěhovaní by navíc Rays otevřelo televizní trh v Kanadě, kde baseballu po odchodu Expos dominuje Toronto. Klub by tak mohl vydělat na příjmech z prodeje práv a investovat více do hráčů. Pokud by se naplnili optimistické prognózy, tak by se mohl zvednout i zájem fanoušků, případně by mohl přijít alespoň ze strany fandů v Kanadě a klub by více vydělal na prodejícj permanentních vstupenek.

Psali jsme...  EXL: Draci stále bez výhry. Hroši otevřeli sezónu vítězně

Jaké jsou překážky?

Těch je možná více, než se zdá. I proto je tento projekt stále křehký a jeho případné spuštění diskutabilní. Jaké překážky stojí v cestě pro jeho zavedení?

  • V Montrealu chybí odpovídající stadion. Nedá se předpokládám, že by klub hrával na stařičkém Olympijském stadionu, který již v minulosti příliš nevyhovoval baseballu.
  • Politika. Místní zastupitelé na Floridě nebudou chtít, aby se klub stěhoval z města.
  • Zajištění financování stadionu. Těžko si představit, jak se budou dívat investoři na financování stavby stadionu pro klub, který polovinu domácích utkání odehraje v jiném městě. Navíc existuje riziko, že by se do Kanady mohl přestěhovat natvrvalo.
  • Souhlas vlastníků. Ačkoliv je Sternberg největším vlastníkem Rays, tak nemá nadpoloviční většinu. Kromě něj má klub dalších 29 vlastníků a Sternberg by musel všechny přesvědčit o správnosti rozhodnutí mít “two-city” klub.
  • Fanoušci. Je opravdu otázkou, nakolik se s takovým klubem dokáží identifikovat fanoušci v obou městech.

Jaké jsou tedy možnosti?

Těch proměnných je více a aby se takový projekt zrealizoval, tak by muselo klapnout větší množství věcí. Rozhodně bez nového stadionu v Montrealu a třeba v Tampě to nejde. Někteří komentátoři spekulují, že by obě města mohla postavit menší stadiony pro cca. 15 až 20 tisíc fanoušků. Pokud by tedy mělo dojít k případnému stěhování mezi městy, nemůžeme tedy asi počítat s dřívějším datem, než rok 2024.

Pro MLB to  ale není úplná novinka. Pamětníci si možná vzpomenou na roky 2003 a 2004, kdy zrovna Montreal Expos odehráli 22 zápasů v San Juanu v Portoriku.

Reakce

V  noci na pátek se objevily také první zajímavé reakce od hráčů. Bývalý closer Brad Ziegler se nechal slyšet, že tento projekt nemůže nikdy fungovat. Maželka Erica Sogarda Kaycee, jenž nyní působí v Torontu řekla: “Toto je jedna z noční můr manželek baseballistů.”

Psali jsme...  EXL: Eagles signed Japanese Koya Uemura

Mnoha hráčům se nelíbí, že by se museli přes sezonu několikrát stěhovat. Jedním z nich je i Kevin Kiermaier z Rays, který se takto vyjádřil pro server The Athletic. Mohlo by to mít dopad na to, že by mnozí hráči nechtěli za Rays hrát.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..