MBRozhovory

Viktor Večerka: Kontrakt se zrodil prakticky ze dne na den

Najít v pondělí v programu Viktora Večerky volný čas na rozhovor byl trochu oříšek. Až po deváté večer mi na mobilu pípla sms, že má konečně volnou chvilku. Tak jsem toho využil a zavolal mu zpátky. Ještě před začátkem rozhovoru Viktor přiznal, že to byl pro něj náročný den. Nakonec nám poskytl příjemný rozhovor.  Mladý nadhazovač Draků ukázal, že to má v hlavě hodně srovnané a jde si jasně za svým cílem.

Celé mládí si byl členem různých výběrů. Ať již reprezentačních nebo v rámci turnajů Little League. Třikrát si dokonce vybojoval svému týmu postup na hlavní turnaj do USA.

Ano, tři roky po sobě 2013 až 2015.

Zajímalo by mně, který z těch turnajů byl pro tebe Top?

Určitě Little League. Přeci jen je z těch turnajů největší. Na Intermediate League jsem nakonec na Světové sérii ani nebyl, protože jsem byl na Mistrovství světa s reprezentaci do patnácti let. Tam jsem odehrál jen kvalifikaci. A Junior League není až tolik sledovaná. Takže jednoznačně Little League.

Kromě klubu, reprezentace si členem také baseballové akademie Davida Winklera v Brně. Prošel sis tedy rukama mnohých trenérů. Od kterého sis toho vzal nejvíce?

Rozhodně od Johna Husseyho. Tím, že se o mně staral poslední dva roky a ty byly pro mně nejdůležitější, tak určitě od něj.

Jak se rodil kontrakt s Royals? Vybíral sis z více nabídek?

Od začátku sezony jsem byl v kontaktu se čtyřmi nebo pěti organizacemi. Ještě v minulém roce jsem mluvil s New York Yankees, ale tam to nakonec nedopadlo. Letos jsem byl v kontaktu hlavně s Philadelphií a Pittsburghem. Jednou se dokonce z Pittsburghu na mně přišli podívat, při mém prvním startu proti Ostravě. Měl jsem letos dva starty proti Ostravě, jeden dobrý a jeden špatný. Byli se ale podívat na ten dobrý (usmívá se). Pak jsem málinko mluvil i s Red Sox. Ale tento kontrakt se zrodil prakticky ze dne na den. Předtím jsem vlastně s Kansasem nebyl v kontaktu. 

Psali jsme...  EXL: Tomáš Duffek překonal metu 900 strikeoutů a má 90 výher

V Londýně (na MLB Elite Campu – pzn. red.) jsem odházel jednu směnu v prvním zápase. Tam jsem házel rychlostí 92 mil. Následně jsem s nimi mluvil večer a druhý den dopoledne jsme to uzavřeli. Podali jsme si ruce a dnes jsme to podepsali.

Nick Leto z organizace Royals a Viktor Večerka při podpisu smlouvy

Jak vypadá tvůj kontrakt? Prozraď fanouškům, jestli je podepsán na určité období, nebo jestli v něm máš určité bonusy?

Ty minor leagové kontrakty jsou víceméně stejné. Není na něm žádná délka. Tyto International signing kontrakty se vlastně líší jenom výškou podpisového bonusu. Mám navíc ve smlouvě, že mi klub bude platit školu, ať již skončím za rok nebo dvacet let.

Na tiskové konferenci se zmiňovalo, že bys měl brzy odjet do Arizony. Máš již nějaký termín?

Termín by se měl vyřešit v nejbližších pár dnech. Nejdříve bych měl letět příští týden, nejpozději koncem července. 

Takže je tedy šance, že by sis zahrál Arizona Rookie League?

Určitě.

Tam by ses mohl potkat se Slovákem Adamem Mackem, který hází za Mariners. Oslovíš ho?

Určitě. Sice jsem ještě neměl to štěstí se s ním potkat, ale pokud budu mít možnost, tak si s ním rád pohovořím.

V Dracích je dostatek kluků, kteří buď hráli MLB, jako Peter Moylan, nebo nastupovali v nižších soutěžích, třeba Jakub Hajtmar, Petr Čech a podobně. Mluvil si s nimi o působení v USA? Dali ti již nějaké zajímavé rady?

Mluvil jsem s nimi hodně. Tím, že Kuba Hajtmar a Petr Čech jsou poziční hráči, tak ohledně hry jsem si s nimi toho moc neřekl. Nejvíc jsem se samozřejmě bavil s Johnem (Husseym) a Peterem (Moylanem), kteří jsou mi z baseballového hlediska blíž, protože jsou také nadhazovači a řeknou mi více, jak to tam pro nadhazovače vypadá. Hlavně John mi toho poradil spoustu. S ním jsem vlastně diskutoval každý krok, který jsme udělali od začátku sezony. Ať už to bylo jednání s jinými týmy nebo právě s Kansas City.

Psali jsme...  Martin Schneider podstoupí operaci ramene

Prozraď nám, jestli byli Royals mezi týmy, kterým si jako kluk při sledování MLB fandil?

Já jsem nikdy neměl oblíbený tým. Měl jsem spíše oblíbené hráče, ke kterým jsem vzhlížel. Můj největší idol byl vždycky David Price. 

S tím ses teď mohl potkat v Londýně.

Víceméně. Viděl jsem ho tam na batting practice, ale nesetkal jsem se s ním.

Děkuji ti za rozhovor a přeji hodně štěstí v USA.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..