ČeskoMB

Dnes začíná finále baseballové Extraligy

Již dnes večer začne dlouho očekávané finále české baseballové Extraligy. To poprvé ve své historii proti sobě postaví Arrows Ostrava a Eagles Praha. I my vám k němu přinášíme menší preview.

Oba celky se letos utkaly již sedmkrát a vzájemná bilance mluví těsně ve prospěch Arrows. Ti zvítězili ve čtyřech utkáních. Také celkové skóre je vcelku vyrovnané – 41:37 pro Arrows. Na druhou stranu pohled do historie vzájemných utkání mluví jednoznačně ve prospěch Eagles. Ti mají ve vzájemných utkáních základní části (plus letošní zápasy Nadstavby) celkem 63 výher a 42 proher. Jenže když se oba týmy utkaly v playoff, tak Eagles ještě ani jednou nedokázali přes svého soupeře projít dál. Ve třech předchozích případech pokaždé sérii ovládli baseballisté Arrows. Z jedenácti vzájemných utkání v playoff zvítězili osmkrát.

Na koho se zaměřit?

Není pochyb, že obrana Eagles se musí mít na pozoru, když se do pálkařského boxu postaví Terrell Joyce. Tomu se proti Eagles letos velmi daří a proti jejich nadhazovačům letos uspěl v přesné polovině případů. Také další zahraniční posila Wesley Roemer má velmi pozitivní bilanci proti Eagles (.429 AVG). A nezapomínejme ani na Daniela Černého. Jeho OBP .563 proti Eagles je nejlepší z celého ostravské lineupu. Zajímavý je pohled do statistik ostravských nadhazovačů. Jejich startéři totiž v letošní szeoně proti svému finálovému soupeři nemají příliš dobré statistiky a ani jeden se nedostal s ERA pod 4.15. Každopádně finále je úplně jiná soutěž.

Nejlepším pálkařem Eagles je jednoznačně Matěj Hejma a potvrdil to i ve vzájemných utkáních v této sezoně, když stejně jako Joyce pálil s průměrem .500. Za ním pak jsou Jason Jarvis (.400) a Dominic Piazza (.333). Mnohem lépe vypadají čísla pražských startujících nadhazovačů ze vzájemných duelů. Hlavně Adam Holland má za osm odházených směn proti Arrows pouze jeden povolený doběh. Navíc jak on, tak také Jason Jarvis již jednou pod tlakem ve finále byli, když nastoupili v dresu Draků proti Kotlářce. Nutno ale podotknout, že zmíněná finálová série příliš nevyšla Jasonu Jarvisovi, který startoval ve dvou utkáních. V nich povolil celkem 14 doběhů a jeho ERA se vyšplhala až na 12.19. Také Adam Holland příliš nezářil a finále tehdy Drakům zachraňovalo trio Radim Chroust, Petr MinaříkMichal Sobotka. Nyní mají oba Američané šanci na reparát.

Psali jsme...  Sokol Hluboká posílil nadhoz, do nové sezóny ho povede Martin Mužík

Naše predikce

Arrows – Eagles: 60-40

Arrows jsou před začátkem série favoritem na zisk titulu. Hlavně na domácím hřišti jsou ostravští velmi silní a navíc je budou opět hnát kupředu jejich fanoušci. Na druhou stranu, na Krči se Arrows letos vůbec nedařilo a ze všech týmů Extraligy tam měli až šestý nejlepší pálkařský průměr. Nebude tedy překvapením, pokud by se finálová série natáhla na pět zápasů. Eagles však mají jednu motivaci navíc, o kterou již Arrows přišli. Ještě stále nemají český titul, pouze československý z roku 1988. Ten je již pořádně fousatý a pamatují si ho jen opravdoví pamětníci. Rozhodně se máme na co těšit.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..